Šiai nuomonei vakar parengiamajame posėdyje pritarė ir Vilniaus apygardos teismas, nusprendęs, kad atsakovai civilinėje byloje turėtų būti ne tik Policijos departamentas, bet ir Generalinė prokuratūra, taip pat ir Klaipėdos vyriausiasis policijos komisariatas, kurio pareigūnai sumušė A.Lučiūną jo mirties išvakarėse. Po šio sprendimo bylos nagrinėjimas atidėtas iki vasario pradžios, kad nauji atsakovai spėtų susipažinti su bylos medžiaga.

Minėtą vasaros dieną prieš pusketvirtų metų, uostamiesčio stadione vyko mačas tarp Klaipėdos „Atlanto“ ir Maskvos „Spartako“ vienuolikių. Policija tvirtina, kad abiejų komandų sirgaliai buvo agresyviai nusiteikę vieni kitų atžvilgiu, tad, norėdami užtikrinti viešąją tvarką, miesto policijos vadovai į stadioną pasiuntė papildomas mobiliosios policijos kuopos pajėgas.

Tačiau, pasak A.Lučiūno tėvų, policija po varžybų ėmėsi neadekvačių veiksmų ir ėmė mušti bei vaikyti sirgalius. Liudininkų teigimu, policininkai guminėmis lazdomis kelis kartus sudavė 22 metų A.Lučiūnui per galvą ir spardė jį parkritusį ant žemės, nors jis nesipriešino ir nekėlė jokios grėsmės.

Atgaivinti nepavyko

A.Lučiūną mirtis ištiko kitos paros naktį. Nors po sumušimo jis skundėsi silpnumu ir galvos svaigimu, tačiau pamiegojo ir išėjo į darbą. Grįžęs namo, jaunuolis vėl atsigulė miegoti. Apie trečią valandą nakties jo draugė atsibudo, pajutusi, kad A.Lučiūną purto traukuliai. Supratusi, kad draugas merdi, ji puolė jį gaivinti, kviesti į pagalbą kaimynus ir skambinti medikams.

Net keli greitosios medicininės pagalbos ekipažai, gana greitai atvykę į namus, nebesugebėjo atgaivinti A.Lučiūno. Vėliau ekspertai pareiškė, kad vaikinas mirė užspringęs savo skrandžio turiniu. A.Lučiūno tėvai neneigia, kad jų sūnus galėjo mirti užspringęs, tačiau tvirtina, kad tai tik pasekmės, kurias sukėlė nuo smūgių per galvą sutrikusių smegenų veikla.

„Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad dėl sūnaus mirties kalti policijos pareigūnai. Yra liudininkų, kurie matė, kaip jį daužė guminėmis lazdomis. Tačiau netikiu, kad bus surasti tikrieji kaltininkai. Jeigu policininkai buvo apklausti praėjus keturiems mėnesiams po įvykio, gydytojai, kurie gaivino – maždaug po metų, aišku, kad byla vilkinama“, - vakar teisme žurnalistams sakė tėvas Vidmantas Lučiūnas.

V.Lučiūnas ir jo žmona Laima prašo, kad teismas jiems iš Policijos departamento priteistų daugiau kaip milijoną litų turtinės ir neturtinės žalos. Teismo taip pat prašoma įpareigoti policijos instituciją kiekvieną mėnesį abiem mirusiojo tėvams mokėti po beveik 125 litus išmokų dėl maitintojo netekimo.

Pilna salė skustagalvių

Kadangi ikiteisminis tyrimas dėl A.Lučiūno mirties iki šiol yra be rezultatų – nei patiems policininkams, nei prokurorams nuo 2004 metų vidurio nepavyko nustatyti konkrečių pareigūnų, kurie sumušė jaunuolį – prašoma, kad bent finansinę atsakomybę už mirtį prisiimtų Policijos departamentas. Kaip minėta, vakar teismas atsakovų sąrašą savo iniciatyva praplėtė.

Paklaustas, kodėl norima prisiteisti būtent milijoną, V.Lučiūnas atsakė: „Ne pinigai esmė. Jeigu tie pareigūnai būtų atėję, atsiprašę ar padėję, būtų kalbama kitaip. Dabar aš noriu parodyti, kad būtina kovoti su policija tokiais atvejais, kai kiti žmonės nuleidžia rankas, sakydami: čia gi policija, kaip tu jai pasipriešinsi“.

V.Lučiūnas taip pat pridūrė, kad kovoti su policijos sistema jį skatina ir didžiulis mirusio sūnaus draugų bei Seimo nariu neseniai tapusio advokato Kęstučio Čilinsko palaikymas. Būtent K.Čilinskas surašė ieškininį pareiškimą, dabar nagrinėjamą teismo.

Mažutėlė Vilniaus apygardos teismo salė, kurioje vyko posėdis, vakar pilna prigužėjo futbolo sirgalių ir skustagalvių, pasipuošusių tautine, rasistine ir mylimų futbolo komandų atributika. Nors trumpaplaukių jaunuolių gausa nustebino teisėją, tačiau šie proceso žiūrovai elgėsi santūriai ir nė kiek nesutrikdė teismo posėdžio, jeigu neimtumėm galvon to, jog per posėdžio vidurį teko daryti pertraukėlę ir vėdinti salę, kurioje dėl tokios žmonių gausos pritrūko oro.