LAMA BPO valdybos pirmininko pavaduotojas Saulius Raila aiškino, kad pageidavimų studijuoti skaičius sumažintas, nes paprastai studijuoti sąraše žemiau 12 – to pageidavimo įrašytos specialybės pakviečiama tik 2,5 proc. moksleivių.

„Aukštosioms mokykloms suversta visa kaltė, kad leidžia rašyti 20 prašymų, dėl to abiturientai neturi motyvacijos ir nežino, ką rašyti. Paėmėme ir sumažinome“, - aiškino jis.

Pasak S. Railos, anksčiau LAMA BPO sulaukdavo pretenzijų dėl diferencijuotų įmokų. Todėl kitąmet lieka dvi kainos: už vieną pageidavimą reikės mokėti 80 Lt stojamąją studijų įmoką. Prašyme išreikštas noras studijuoti 2-12 specialybių, nepriklausomai nuo to, kada jis pateiktas, kainuos 170 Lt. Anksčiau šis mokestis svyruodavo ir nuo prašymo padavimo laiko.

Specialybes sukeisti vietomis internete – pigiau

Prašymus pildantys internetu, specialybių eilės tvarkos korekcijas galės atlikti nemokamai. Už kiekvieną „rankinę“ korekciją aukštojoje mokyklose reikės sumokėti po 30 Lt.

Internetu prašymus studijuoti bus galima paduoti nuo balandžio 15 d. iki liepos 7 d. Po šios datos abiturientams reikės pristatyti brandos atestatus. Nuo gegužės 27 d. iki liepos 20 d. dokumentus bus galima paduoti aukštosiose mokyklose.

Kviečiamųjų sąrašai bus paskelbti liepos 25 d.

Bendrajame šalies aukštųjų mokyklų priėmime dalyvauja 19 auštųjų mokyklų - 15 valstybinių universitetų, 2 nevalstybinės aukštosios mokyklos (ISM vadybos ir ekonomikos universitetas, Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla), viena valstybinė kolegija (Vilniaus kolegija) ir viena nevalstybinė kolegija (Vilniaus teisės ir verslo kolegija).

Švietimo ir mokslo ministerija praneša, kad nuo ketvirtadienio pradeda veikti atnaujinta interneto svetainė www.mokslas.lt. Čia moksleiviai, studentai ir mokslininkai galės rasti informacijos apie mokslo ir studijų sistemos pertvarką, mokslą ir studijas. Artimiausiu metu tinklalapis bus papildytas moksleiviams, studentams ir mokslininkams naudinga ir aktualia informacija.