50 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio pašalpų mokėjimą iki vaikui sueis 3 metai nuspręsta atidėti iki 2009 m. sausio 1 d. Nors ilgesnes atostogas siūlęs Seimo narys Gintaras Šileikis nebuvo patenkintas tokiu sprendimu – esą tai būtų žingsnis atgal, skatinantis tėvus važiuoti uždarbiauti į užsienį, vis dėlto buvo atsižvelgta į Vyriausybės pastabą, kad biudžetui tai per didelis krūvis.

„Lyginat su dabartimi, vaikus prižiūrinčių tėvų padėtį pagerinome 2 kartus ir jau dabar tapsime absoliučiais čempionais Europoje“, - tikino ilgesnėms atostogoms nepritarianti Seimo narė Birutė Vėsaitė. Esą ilgesnės atostogos pakenktų toms moterims, kurios keletą metų augins vaikus, o vėliau, jei vyras jas paliks, liks „ant ledo“.

„Jos nebesugebės konkuruoti darbo rinkoje. O juk skiriasi kas antra pora. Taigi užuot finansavę daželius, norime motinas padaryti namų šeimininkėmis“, - teigė Seimo narė.

Taip pat pritarta Vyriausybės siūlymui nedidinti minimalios pašalpos iki 0,5 einamųjų draudžiamų pajamų. Taigi pastaroji sudarys trečdalį šių pajamų, arba apie 452 litus. Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, jei būtų priimta ši pataisa, iš „Sodros“ biudžeto, į kurį moka visi mokesčių mokėtojai, papildomai reikėtų apie 200 mln. litų.

Be to, anot ministrės, nemažai pasitaiko piktnaudžiavimo atvejų, kai būsimos mamos įsidarbina tik formaliai – valandai per dieną, todėl neteisinga, kad jos gautų dideles pašalpas.

Kol kas pašalpa bus skaičiuojama pagal seną tvarką – atsižvelgiant į praėjusio metų ketvirčio atlyginimą. Nuo 2009 m. sausio 1 d. pašalpa bus skaičiuojama atsižvelgiant į praėjusio pusmečio draudžiamąsias pajamas.

Visos šios naujovės įsigalios nuo kitų metų.

Kol parlamentarai svarstė įstatymo projektą, prie Seimo piketavo susirinkusios mamos. Jos labiausiai baiminosi, kad įstatymas bus vilkinamas ir neįsigalios nuo kitų metų. Tuomet nemaža dalis vaikus auginančių motinų būtų priverstos eiti dirbti, kad išlaikytų šeimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją