Tai yra 10 tūkst. Lt daugiau, nei per akciją paaukota pernai. Užpernai panevėžiečių labdara siekė tik 17 tūkst. Lt.

Pasak miesto savivaldybės vyriausiosios jaunimo reikalų specialistės Kristinos Vareikienės, iš tikrųjų būta daug nuogąstavimų dėl to, kad žmonės gali būti pikti dėl kylančių kainų ir nenorės aukoti. Tačiau rezultatas pranoko lūkesčius.

Didžiausios vertės maisto produktų per dvi akcijos dienas – penktadienį ir šeštadienį, kaip teigia akcijos koordinatorė, pavyko surinkti VšĮ Panevėžio vyskupijos šv. Juozapo globos namų savanoriams. Jie aukas rinko prie centrinio turgaus esančiame ir Statybininkų g. įsikūrusiame „Maxima“ prekybos centruose. Panevėžiečiai čia paaukojo produktų už 6 tūkst. 923 Lt. Surinktas maistas pasitarnaus prie vyskupijos įsikūrusios vaikų labdaros valgyklėlės „Betliejus“ lankytojams.

Iš viso Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ akcijoje, kaip informavo K. Vareikienė, dalyvavo 17 Panevėžio prekybos centrų („Maxima“, „Iki“, „Rimi“) ir 9 paramos gavėjai. Pirmąkart joje dalyvavo Maltos ordino atstovai, jie surinko apie pustrečio tūkstančio litų vertės maisto produktų. Pastarieji bus atiduoti organizacijos remiamiems pagyvenusiems žmonėms: jiems bus verdama sriuba, dalijami paketai.

Kaip paramos gavėjas šiais metais akcijoje dalyvavo ir Panevėžio socialinių paslaugų centras (PSPC). Jo darbuotojos surinko per 5 tūkst. Lt vertės maisto produktų. Šeštadienį apie 11 val. pakalbinus minėto centro darbuotojas, jos neatrodė labai patenkintos akcijos eiga. Nors su krepšeliais moterys tądien buvo prastovėjusios valandą, o pirkėjų naujojoje „Maximoje“ (Klaipėdos g. 92), buvo apstu, krepšeliai stovėjo kone tušti.

PSPC atstovė Zita Budriūnienė sakė pastebėjusi, kad žmonės šiemet piktesni. Daugelis nuo kasos nuvažiuoja pilnais vežimėliais, tačiau iš jų į žaliu obuoliu pažymėtus krepšius neįdeda nieko. Kai pasiūlomos reklaminės skrajutės, vieni akcijos dalyvius nužvelgia paniekinamai, kiti liepia atstoti ir nekaišioti popierėlių, dar kiti sako, kad jau paaukojo ir daugiau nebeaukos. Dažniausiai, anot Z.Budriūnienės, nuo ryto aukojo vyresnio amžiaus žmonės ir tie, kurie patys sakėsi ragavę skurdo. Žinoma, produktai buvo patys pigiausi ir įprasti – kruopos, makaronai, šprotai, arbata.

Tame pačiame prekybos centre stovėjusi Jaunimo verslumo centro konsultantė Renata Petrėnaitė irgi negalėjo pagirti panevėžiečių už aukojimą, nes jos krepšyje per valandą buvo sukaupta tik keletas maisto produktų. Nuo savęs centro atstovės buvo nupirkusios pilną maišą saldainių, kuriuos ketina atiduoti Laikinųjų vaikų globos namų vaikams.

Savanorė neslėpė, jog žmonės mieliau aukoja vaikams nei senyvo amžiaus neįgaliesiems: tvirtinama, kad pastarieji ir taip turi pakankamai lėšų pragyventi. „Rimi“ prekybos centre produktus rinkusi Panevėžio kolegijos savanorė Irma Miceikaitė sakė, jog tie, kurie aukoja, dažniausiai aukoja didesnį kiekį produktų.

„Maisto banko“ akcija kasmet skiriama socialiai remtiniems vaikams, seneliams, neįgaliesiems, mažo biudžeto šeimoms. Jiems prašoma paaukoti ilgai negendančių produktų: aliejaus, cukraus, arbatos, margarino, miltų, konservų, sutirštinto pieno, džiovintų vaisių, saldainių ir pan.

Pernai po akcijos daugiau nei 4 tūkst. panevėžiečių per įvairias labdaros organizacijas gavo maisto paketų ar galimybę maitintis labdaros valgyklose.