Milijonierių gretos taip pat pagausėjo. "Merrill Lynch" ir "Capgemini" duomenimis, 2006 metais milijonierių skaičius padidėjo 15 proc. palyginti su 2005 metais.

V.Putinas griežtai kontroliuoja sparčiai besivystančią šalies ekonomiką, tačiau savo milijardus oligarchai investuoja į nekilnojamąjį turtą Didžiojoje Britanijoje. Kas vyksta? Kodėl Rusijos verslo elitui dabar kaip niekada svarbu įsitvirtinti Jungtinėje Karalystėje?

Neaiški ateitis

Baigiantis antrajai V.Putino kadencijai bene visiems Rusijos piliečiams ramybės neduoda klausimas: "Kas bus po V.Putino?". Kol ateities paveikslas miglotas ir "kol dar ne vėlu", oligarchai masiškai bėga svetur. Pasak britų nekilnojamojo turto ekspertės, dirbančios su klientais iš Rusijos, visi, kurie turi pinigų, nori juos padėti į šiltą vietelę.

Londone apsigyvenę turtingi Rusijos piliečiai savo gyvenimą slepia po nežinomybės uždanga. Tai sovietmečio "baimės kultūros" požymis. Įdomiausia, kad jie net nepriskiria savęs prie rusų. Juos traukia tik Didžiosios Britanijos rajonai, tokie kaip Meifieras ir Naitsbridžas.

Dauguma Londone gyvenančių rusų stengiasi likti nepastebėti, tačiau tai neįmanoma. Agentūros "Knigt Frank" duomenimis, pernai Rusijos piliečiai nusipirko 316 nekilnojamojo turto objektus Didžiosios Britanijos sostinėje. Pats "pigiausias" kainavo 2 mln. JAV dolerių (apie 4,7 mln. litų). Londone antruosius namus turi apie 300 tūkst. rusų, tarp jų nemažai ką tik iškeptų milijardierių.

Palankus Londono finansų rinkos klimatas ir švelni mokesčių politika jau ilgą laiką traukia pasaulio naftos magnatus.

Bijo M.Chodorkovskio likimo

Michailas Chodorkovskis kadaise nusprendė pasilikti Rusijoje ir kovoti su Kremliumi dėl savo naftos bendrovės "Jukos", bet galiausiai buvo uždarytas į kalėjimą. Jo koncerną prarijo valstybinė kompanija "Rosneft".

Naftos milijardierius Michailas Gucerijevas prieš kelis mėnesius taip pat priešinosi valstybės spaudimui atsisakyti savo naftos bendrovės. Valstybė ketino jį suimti, tačiau, kitaip nei M.Chodorkovskis, M.Gucerijevas iš Rusijos pabėgo. Sklando gandai, jog dabar jis gyvena Londone. Didžiosios Britanijos sostinę renkasi ir kiti Rusijos verslininkai, kuriems gresia M.Chodorkovskio likimas.

"Silpnas nuosavybės teisių gynimas Rusijoje verčia žmones pirkti nekilnojamąjį turtą Londone ar laikyti pinigus Šveicarijos bankuose", - aiškina Andrejus Ilarionovas, buvęs V.Putino patarėjas ekonomikos klausimais, 2005 metais atleistas už aršią Kremliaus kritiką. "Per pastaruosius 8-erius metus Rusijoje susiformavo politinis režimas, neteikiantis nekilnojamojo turto savininkams jokių garantijų", - sakė jis.

Draugai ir priešai

Londone apsigyvena ne tik V.Putino oponentai. Turtingiausias Rusijos verslininkas Romanas Abramovičius save laiko prezidento šalininku. Londone ir už jo ribų jis įsigijo kelis namus ir prabangų dvarą, kadaise priklausiusį Jordanijos karaliui. Be to, daugiau kaip 20 mlrd. JAV dolerių (apie 47 mlrd. litų) vertės turtą susikrovęs R.Abramovičius yra ir garsiausio Didžiosios Britanijos futbolo klubo "Chelsea" savininkas.

Nuo jo neatsilieka dar vienas Kremliaus draugas Rusijos milijardierius Ališeras Usmanovas. Jis prieš kurį laiką įsigijo Jungtinės Karalystės futbolo klubo "Arsenal" akcijų dalį.

Rusijoje nesaugu

Rusijos verslininkai būstui yra labai išrankūs. Namams jiems negaila net 10 mln. JAV dolerių (23,6 mln. litų) - svarbu, kad būtų signalizacija, stebėjimo kameros ir kiti saugumą garantuojantys dalykai.

Beje, saugumas - viena iš priežasčių, dėl kurios vis daugiau rusų savo atžalas siunčia mokytis į privačias Didžiosios Britanijos mokyklas. Nemažai turtingų rusų vaikų Londone įgyja aukštąjį išsilavinimą ir pradeda karjerą. Didžiosios Britanijos universitetuose mokosi daugiau kaip 2 tūkst. studentų iš Rusijos.

Prieš porą metų vienoje privačioje Jorko mokykloje ėmė mokytis skandalingo "Sodbiznesbanko" savininko Aleksandro Slesarevo dukra Jelizaveta. Trumpų atostogų į Maskvą grįžusi penkiolikmetė žuvo kartu su tėvais, kai buvo apšaudytas jų mersedesas. Šis atvejis tik dar kartą parodė, kad verslo elito vaikams Rusijoje likti pavojinga.

Jau nieko nestebina, kad magnatų šeimos gyvena Londone, o jie patys dirbti važiuoja į Maskvą. Pasirodo, 4 valandų skrydis iš Londono į Maskvą oligarchui patinka labiau nei kelionė automobiliu iš vieno Rusijos sostinės galo į kitą.