Praėjusios savaitės pradžioje tuo pačiu vardu prisistatęs įsibrovėlis sutrikdė ir leidyklos „Baltos lankos“ tinklalapio darbą. Kitas interneto piratas taip pat praėjusį antradienį du kartus „nulaužė“ krepšinio klubo „Žalgiris“ interneto puslapį.

„Galbūt buvo ir daugiau atvejų, bet įmonės nemėgsta apsiskelbti, kad tinklalapis „nulaužtas“, nes mano, kad tai gali pakenkti reputacijai“, – DELFI pirmadienį sakė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo skyriaus vedėjas Rytis Rainys.

Kol kas nei RRT, nei Lietuvos kriminalinės policijos biuras nusiskundimų dėl interneto piratų atakų nėra gavę.

R. Rainys atkreipia dėmesį, kad nors Lietuva nėra ypatingas hakerių taikinys, tačiau galįs patvirtinti tą faktą, kad internetinių svetainių „nulaužimas“ tampa vis dažnesnis incidentų tipas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

„Kuriama vis daugiau tinklalapių ir turime pripažinti, kad tai dažnai daroma neatsižvelgiant į saugumo reikalavimus ir „nulaužimo“ atvejų vis daugėja. Pasirodė tam tikri pranešimai, kad teroristinės organizacijos šiuo metu agituoja tai daryti, manoma, kad lapkričio 11 dieną bus tas pikas“, – dėstė jis.

Su Estija nesieja

Kaip DELFI jau rašė, sekmadienį nenustatyti chuliganai įsilaužė į dešimtis Estijos bendrovių internetinių tinklapių. Suniokotų tinklapių antraštės buvo pakeistos į „.o(waffle)o.“, o pačiuose tinklapiuose lankytojai galėjo matyti tik laikrodį su data ir savo IP adresą.

Panašiai atrodė ir nuo hakeriuiš Turkijos save pristatančio įsibrovėlio nukentėję lietuviški puslapiai.

Tačiau R. Rainys įvykių Lietuvoje ir Estijoje nesieja.

„Aš drįsčiau nesurišti su tuo pačiu atveju, nes Estija savotiškai yra didesnis taikinys. Kaip žinote, gegužę buvo didelės atakos prieš visą Estijos informacinę sistemą. Turėtumėme neatmesti tos prielaidos, kad atakos Estijoje gali būti susijusios su vis dar aktualiu politiniu motyvu kenkti Estijai“, – tvirtino pašnekovas.

Jis ragina „nulaužtų“ tinklalapių savininkus kreiptis į RRT ir policiją, kad būtų galima susekti kaltininkus ir jiems iškelti baudžiamąją bylą.

„Kažkokios sistemos (Lietuvoje – DELFI) aš neįžvelgiu, gal ta sistema vėliau pasirodys. Aš manau, ieškoma saugumo spragų ir nesvarbu, koks tinklalapis, kuriame surandama spragų ir galima jį pakeisti paliekant savo įrašų, tai ir yra padaroma“, – aiškino RRT atstovas.

Įsilaužė lietuviai

„Žalgirio“ atstovas spaudai Paulius Motiejūnas DELFI sakė, kad komandos tinklalapis nukentėjo spalio 23 dienos vakarą du kartus. Pirmąjį kartą jį sudarkę piratai paliko lietuvišką tekstą su necenzūriniais žodžiais, o po to jau sutaisytą tinklalapį darkart „nulaužę“ parašė „rūkykit“.

Krepšinio klubo atstovai ketina dėl šio incidento kreiptis į policiją.

Tą patį daryti ketina ir LRTK. Jos administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius DELFI sakė, kad kol kas laukiama informacijos iš tinklalapio prižiūrėtojų, kuri vėliau bus perduota atsakingoms institucijoms. LRTK „nulaužė“ hakeriu iš Turkijos prisistatantis įsibrovėlis.

„Baltos lankos“ nuo taip pat pasivadinusio pirato nukentėjo spalio 29 dieną. Puslapį administruojanti bendrovė jį sutaisė tik spalio 31 dieną.

Tomis dienomis, vietoj „Baltų lankų“ lankytojams grojo turkiška muzika ir save tradiciniu įrašu pristatė puslapį „nulaužęs“ hakeris.

Prieš porą savaičių dienraštis „Lietuvos rytas“ rašė, jog virtualios erdvės piratų taikiklyje neseniai buvo atsidūrusios Prezidentūra, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasados užsienio valstybėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją