„Tai tik pradžia, kad galėtume pradėti kalbėti“, - DELFI sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas. Jis aiškino, kad iš pradžių, kaip numatyta įstatyme, rengiamas 2 val. įspėjamasis streikas. Po jo, jei situacija nesikeis, ketinama imtis terminuotų ir neterminuotų streikų. Tačiau profsąjungos lyderis pripažino, kad situacija keičiasi – jei anksčiau žadėta atlyginimus kelti
, dabar jau kalbama apie atlyginimų kėlimą
.

Pirmieji didesnių atlyginimų reikalaus Telšių pedagogai – čia antradienį 2 val. nedirbs 14 mokyklų ir 4 darželiai. Trečiadienį už didesnius atlyginimus kovos zarasiškiai, ketvirtadienį įspėjamosios akcijos vyks maždaug 30 Klaipėdos ir Mažeikių mokyklų.

13 arba 14 dienomis streikuos Palangos pedagogai, 14 d. – Kelmės, vėliau prie jų prisijungs Akmenės, Plungės ir Kretingos mokytojai.

Už didesnes algas mokytojai kovoja susiskaldę – nuo rudens pradžios nesutariama , kas vadovauja profsąjungai - LŠDPS pirmininku save tituluojantis A. Bružas ar naujai išrinkta LŠDPS pirmininke save laikanti Rūta Osipavičiūtė.

Mokytojų atlyginimai – vieni mažiausių šalyje

DELFI primena, kad spalio 5 d. mitingo metu mokytojai reikalavo iki lapkričio 1 d. atlyginimus pakelti 20 proc., o nuo sausio – 30 proc. Pedagogai taip pat prašo mažinti darbo krūvius ir daugiau pagarbos mokytojo profesijai. Mitingo metu pedagogai Vyriausybei įteikė rezoliuciją dėl nepasitikėjimo švietimo ir mokslo ministre Roma Žakaitiene. Į streikus pedagogai kyla Vyriausybei nevykdant minėtų reikalavimų.

SEB Vilniaus banko analitikų žiniomis, antrąjį šių metų ketvirtį švietimo darbuotojų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis siekė 1514 Lt ir buvo 17 proc. mažesnis nei visos šalies vidurkis.

Mažiau šiuo metu per mėnesį vidutiniškai uždirba tik užimtieji žemės ūkio (1427,4 Lt), viešbučių ir restoranų (1069,1 Lt) sektoriuose.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrą ketvirtį vidutinis mokytojo atlyginimas siekė 1793 Lt. „Į rankas" pedagogai vidutiniškai gauna 1345 Lt. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje - 1826 Lt (1367 Lt „į rankas“).