Pasak LŽS pranešimo, šeštadienį Lietuvoje vyko ne viena didelė šventė, kuriose iš anksto buvo įsipareigoję dalyvauti politikai, savivaldybių vadovai ir kiti gyventojai. Todėl kai kuriose savivaldybėse Konstitucijos egzamino nelaikė nė vienas tarybos narys.

Vilniaus rajono savivaldybėje apskritai nebuvo nė vieno dalyvio. Dėl tokios situacijos renginio organizatoriams iškilo dilema, kas tokiu atveju minėtiems rajonams atstovaus spalio 20 dieną Vilniuje vyksiančiame finaliniame Konstitucijos egzamino etape.

„Privalome suteikti šansą kiekvienai savivaldybei turėti savo atstovus Konstitucijos egzamino finale, todėl siūlome laureatų neturinčioms savivaldybėms suderinti patogų laiką pakartotinai surengti konkursą“, - pirmadienį kalbėjo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

„Pirmasis egzaminas tapo rimtu išbandymu kai kurioms savivaldybėms. Ypač sudėtinga situacija buvo Vilniaus rajone, kurio savivaldybės pastatas yra Vilniaus mieste ir žmonėms nebuvo patogu atvykti į renginį iš namų ar tą dieną vykusios Derliaus šventės“, - naują iniciatyvą argumentavo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Be to, telefonu pabendravę su Vilniaus rajono savivaldybės mere Marija Rekst ir kitais atstovais, LŽS projekto koordinatoriai išsiaiškino, kad iš esmės ir šioje savivaldybėje žmonės galėjo laikyti egzaminą. Tačiau dėl kokių asmeninių ar kitų motyvų nedalyvavo nė vienas rajono tarybos narys ir eilinis gyventojas, nustatyti nepavyko.

D.Radzevičius savivaldybės elgesį anksčiau žiniasklaidoje pavadino „boikotu.

Lrt.lt pasiteiravus keturiose Vilniaus rajono seniūnijose, tik Riešės seniūnijos darbuotoja teigė žinanti apie vykusį renginį ir kad apie jį skelbiantys plakatai buvo pakabinti.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės pareigas laikinai einanti Liucina Kotlovska prieštaravo žiniasklaidoje pasirodžiusiems teiginiams, jog egzaminas buvo boikotuojamas arba neįvyko.

Jos teigimu, apie egzaminą buvo skelbiama visose seniūnijose, tačiau šeštadienį Vilniuje esančiose rajono savivaldybės patalpose nesulaukta nei vieno norinčio laikyti Konstitucijos egzaminą.

L.Kotlovskos manymu, viena iš priežasčių, kodėl rajono gyventojai neatvyko, yra ta, kad reikėjo keliauti į Vilnių.

Šeštadienį Vilniaus rajone taip pat vyko derliaus šventė, tačiau L. Kotkovska nemano, kad tai lėmė nedalyvavimą. Ji priminė, kad tądien Varėnoje vyko grybų šventė, o egzaminą vis vien laikė 5 piliečiai.

Egzamino projektą koordinuojanti E. Straigytė sako, jog pakartotiniai egzaminai gali būti surengti Vilniaus rajono bei keliose kitose neaktyviai dalyvavusiose savivaldybėse, kad finaliniame etape spalio dieną 20 dieną dalyvautų atstovai iš visos Lietuvos.

Be to, nepanaudotomis egzamino užduotimis domisi mokytojai, norintys jas panaudoti mokyklose.