Penktadienį išplatintame pranešime parlamentarė sukritikavo darbo grupės parengtą naują Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo redakciją. Projekte siūloma įtvirtinti nuostatą, kad „darančia neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi laikoma viešoji informacija, kurioje agituojama už homoseksualius santykius“.

„Pati buvau šios darbo grupės, rengusios minėtą įstatymą, narė ir apgailestauju, jog didžioji darbo grupės dalis lengvabūdiškai pasidavė parlamentarių bei katalikiškų nuostatų reiškėjų atkakliems siekiams įgyvendinti homofobiškus sumanymus ir neatsižvelgė į mano teiktus argumentus, todėl dabar teikiu siūlymą išbraukti homoseksualius asmenis diskriminuojančią nuostatą ir tikiu, jog Seimas gerbs teisę, lygias galimybes, žmogaus orumą, o ne teiks pirmenybę homofobiškiems sumanymams“, – pranešime cituojama M. A. Pavilionienė.

Ji priminė galiojantį reikalavimą, kad teisės akto turinys turi būti logiškas ir aiškus, jame neturi būti dviprasmybių. Formuluotė „/informacija, kurioje agituojama už homoseksualius santykius/“ esą daugiaprasmė, nes ja tiksliai neįvardijama, kas turima omenyje: homoseksualių asmenų socialiniai, teisiniai ar jausminiai santykiai.

„Homoseksualumas yra prigimties ir asmenybės tapatumo dalis, todėl negali būti įstatymu ar žmogaus valia keičiamas, - tvirtina parlamentarė. – Homoseksualumas homofobiškoje heteroseksualų daugumos visuomenėje yra slepiamas ir maskuojamas. O tai yra diskriminacija, kurios įstatymas neturėtų įtvirtinti”.

M. A. Pavilionienė primena, jog tarptautiniai, Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktai (Konstitucija, Lygių galimybių įstatymas) draudžia bet kokią asmens diskriminaciją seksualinės orientacijos pagrindu.

„Neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi daro ne objektyvi, moksliškai pagrįsta ir tinkamai pateikiama informacija apie lytiškumą, o jos draudimas ir visuomenėje sklandančių mitų eskalavimas“, – tvirtina Seimo narė.

Ji taip pat išreiškė nuostabą kolegių iš Seimo (Rimos Baškienės ir Irenos Degutienės) „teisiniu nihilizmu bei fanatišku homofobiškų mitų skleidimu”.

Minėtos nuostatos dėl homoseksualių santykių į projektą įtrauktos Lietuvos katalikų bažnyčios vadovų ir Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos, kuriai vadovauja R. Baškienė, iniciatyva.

Naujoje įstatymo redakcijoje praplėstas sąrašas informacijos, kenkiančios nepilnamečių psichinei sveikatai bei protiniam ar doroviniam vystymuisi. Kenksminga informacija taip pat siūloma laikyti paranormalių reiškinių demonstravimą, sudarant įspūdį, kad jie yra tikri, hipnozės seansus, nešvankius posakius, žodžius, gestus.