Sostinės policijos duomenimis, 85 proc. sostinėje gyvenančių suaugusių romų yra teisti už įvairius nusikaltimus, daugiausia – už narkotinių medžiagų platinimą. Šiemet sostinėje pareigūnai surašė apie 600 protokolų, susijusių su narkotikais, pernai tokių nustatytų atvejų buvo 1,4 tūkst.

Bendrovės “Rytų skirstomieji tinklai” (RST) atstovai Vilniaus valdžią informavo, kad taboro gyventojai piktybiškai nemoka už elektros energiją ir mėgina ją vogti. RST duomenimis, už elektrą tabore šiuo metu yra neskolingi tik 9 vartotojai.

Kitų skola siekia iš viso apie 100 tūkst. litų. Bendrovė suteikia skolininkams dar vieną mėnesį, per kurį jie turi atsiskaityti už elektrą arba žada išmontuoti elektros tinklo įrenginius tabore, o skolas išieškoti.

“Kol taboras, kaip nelegali gyvenvietė, nebus panaikintas, jokios problemos neišsispręs”, - pareiškė sostinės Naujininkų bendruomenės lyderis Artūras Melianas. Jis ragino suteikti romams socialinius būstus Vilniuje arba galimybę įsigyti vienkiemius, kuriuose atskiros romų šeimos galėtų ūkininkauti ar verstis amatais.

Sostinės savivaldybės bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamento atstovai kalbėjo, kad tokia romų integravimo programa yra paruošta ir perduota Vyriausybei, tačiau jai įgyvendinti esą trūksta lėšų. Be to, kitos savivaldybės nenori priimti romų, o ir jie patys pageidauja gyventi sostinėje arba netoli Vilniaus.

“Visi norim išsikelti iš taboro. Duokite būstą, pagerinkite gyvenimo sąlygas, gal tada romai darys mažiau nusikaltimų”, - kalbėjo Lietuvos romų bendrijos “Čigonų laužas” prezidentas Josifas Tyčina. Jis pabrėžė, kad romams labiau priimtinas yra būstas be patogumų, už kuriuos romai esą nepajėgia susimokėti.

„Gavę socialinį būstą mieste romai nemoka už paslaugas ir po kiek laiko vėl grįžta į taborą“, - teigė savivaldybės Energetikos ir būsto skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

Vilniaus vicemeras A. Paleckis po susitikimo teigė, kad sostinės valdžia sieks Vyriausybės pagalbos romų problemai spręsti. Ministrų kabineto bus prašoma surasti lėšų romų integracijai ir taboro iškeldinimui.