Kaip DELFI teigė Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Pikelytė, 91 iš 1952 užsieniečių į Lietuvą uždrausta atvykti neapibrėžtam laikui.

Į Lietuvą draudžiama atvykti 243 asmenims iš Rusijos Federacijos, 149 iš Baltarusijos, 88 iš Ukrainos, 86 iš Moldovos, 70 iš Vietnamo, 62 iš Indijos. Iš viso į Lietuvos Respubliką šiuo metu yra draudžiama atvykti 59 valstybių piliečiams.

Per 5 šių metų mėnesius nepageidaujamų asmenų sąrašas pasipildė 67 asmenimis. Pernai į sąrašą įtraukti 273 asmenys, 2005 m. – 353, 2004 m. – 281 žmonės.

Estijoje oficialiai į „juodąjį sąrašą“ įtraukta 2013 žmonių, praneša naujienų portalas DELFI.ee. Iš jų 398 įvažiuoti į Estiją draudžiama neapibrėžtą laiką. Nepageidaujamų sąraše pirmauja rusai, toliau rikiuojasi asmenys su nenustatyta pilietybe, Ukrainos ir JAV piliečiai.

Balandį iš Estijos išsiųsta 11 asmenų, 3 iš jų – Rusijos piliečiai.

Iš „juodojo sąrašo“ išsibraukti įmanoma

Užsieniečiui gali būti uždrausta atvykti į Lietuvą, kai asmeniui buvo atsisakyta išduoti Lietuvos vizą ar ji buvo panaikinta, kai jis buvo neįleistas į Lietuvą, įpareigotas išvykti, išsiųstas iš Lietuvos, taip pat grąžintas į kilmės ar užsienio valstybę.

Grėsmė nepatekti į Lietuvą kyla ir tada, kai užsienietis bandė neteisėtai išvykti iš Lietuvos arba išvyko iš jos, taip pat jeigu užsieniečio atvykimas į Lietuvą ir buvimas joje grėstų valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Nustačius bent vieną iš išvardintų pagrindų, užsieniečiui gali būti uždrausta atvykti į Lietuvą apibrėžtą arba neapibrėžtą laiką. Siūlyti asmeniui uždrausti atvykti į Lietuvą gali valstybės institucijos.

Tačiau užsienietis gali būti išbraukiamas iš nepageidaujamų asmenų sąrašo Migracijos departamento sprendimu, jeigu departamentui pateikiamas motyvuotas rašytinis užsieniečio prašymas išbraukti duomenis apie jį iš sąrašo arba motyvuotas rašytinis valstybės institucijos siūlymas.

Gavęs siūlymą išbraukti duomenis apie užsienietį iš nepageidaujamų asmenų sąrašo Migracijos departamentas tai suderina su valstybės institucija ar įstaiga, pateikusia siūlymą uždrausti užsieniečiui atvykti į Lietuvą.