Gavo lėšų tyrimui

Panevėžio rajono savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyrius gavo pinigų Sanžilės upės gelbėjimo projekto pirmajam etapui įgyvendinti. Europos Sąjunga davė pinigų ištirti, kiek kainuos paversti Sanžilę rekreacine - poilsiui tinkama – upe.

Dumblu ir medžių išvartomis užteršta upė ir nepereinamais brūzgynais apaugę jos krantai netraukia žmonių, tačiau šio rajono savivaldybės skyriaus pastangomis per artimiausius šešerius metus Sanžilė gali tapti viena pagrindinių panevėžiečių poilsio zonų.

Be pinigų – nė iš vietos

Europos regioninės plėtros fondas pripažino Sanžilės upės sutvarkymo galimybių studijos projektą vertą finansavimo ir skyrė šiems darbams apie 100 tūkstančių litų.

Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Raminta Butėnaitė džiaugiasi, kad kol kas Sanžilės gelbėjimo projekte viskas klostosi labai gerai ir pačiu laiku.

„Dabar bus rengiamas viešųjų pirkimų konkursas – reikės išsiaiškinti, kas atliks Sanžilės upės sutvarkymo galimybių studiją. Tik sužinojus, kaip per metus svyruoja vandens lygis, kokia tarša, kokios dumblo sankaupos dugne ir kitas upės paslaptis bei jos pakrantės būklę, bus galima apskaičiuoti, kiek kainuos sutvarkymo darbai", – „Verslo vartams“ sakė R.Butėnaitė.

Kai bus atlikta upės sutvarkymo galimybių studija, bus pradėtas rengti kitas Sanžilės projektas – juo ES fondus būtų bandoma įtikinti finansuoti upės tvarkymo darbus.

„Kad pinigai bus skirti ir antrajam -- pačiam svarbiausiam Sanžilės projekto etapui, tvirtinti dar negaliu. Tačiau tai, kad ES skyrė pinigų tyrimams, teikia daug vilčių, kad finansavimas vidury darbo nenutrūks", – mano R.Butėnaitė.

Be to, gauti ES struktūrinių fondų finansavimą yra didelė galimybė ir todėl, kad Sanžilė – unikalus reiškinys šalyje: tai vienintelė dirbtinė upė, arba kanalas, iškastas žmonių rankomis.

Panevėžio rajono savivaldybė 1993 metais yra įsteigusi Sanžilės kraštovaizdžio draustinį. Po metų rajono Savivaldybė kitu potvarkiu patvirtino, kad didžioji Sanžilės dalis patenka į rekreacijos-poilsio zoną.

Bus sukurtos sąlygos ir verslui

Nuotaika dėl Sanžilės ateities visiškai kitokia, nei buvo prieš pusmetį. 2006 metų gegužę po Panevėžio rajono tarybos posėdžio viltys, kad pavyks gauti pinigų galimybių studijai, dėl priimtų sprendimų taip staiga sumenko, kad vienu metu atrodė beviltiškos.

Panevėžio rajono savivaldybė, Tarybos sprendimu, atsisakė 25 procentais (maždaug 25 tūkstančiais litų) prisidėti prie Sanžilės sutvarkymo galimybių studijos ir kartu labai sumenkino patį projektą. ES fondai labiau mėgsta projektus, kuriuos remia pinigais ir vietos valdžia.

Tačiau nepaisant šio akibrokšto, Sanžilės projektas valdžios vyrus jau turėtų džiuginti ne tik dėl ES paramos, bet ir dėl to, kad jį įgyvendinus šis kraštas taps patrauklus paslaugų verslui plėtoti. Tai ne tik pakels žmonių laisvalaikio kokybę, bet ir garantuos naujų įplaukų į biudžetą, sukurs naujų darbo vietų.

„Projekte verslo plėtros studijos nenumatytos, tačiau pats planas paversti upę ir jos pakrantes žmonių poilsio vieta teikia nemenką perspektyvą, kad šalia Sanžilės bus patrauklu plėtoti paslaugų verslą, - sakė R.Butėnaitė. - Viskas priklausys nuo verslininkų vizijos ir galimybės investuoti“.