LLLP įsitikinusi, kad 1791 metų gegužės 3 diena turi šaliai pamatinę vertę, nes tądien buvo paskelbta antroji pasaulyje – po Jungtinių Amerikos Valstijų – demokratinė Konstitucija, paremta prancūzų revoliucijos subrandinta Žmogaus teisių deklaracija.

Partijos pranešime Konstitucija įvardijama kaip neįkainojamas protėvių paveldas, Lietuvos valstybingumo simbolis ir estafetė ateinančioms kartoms. Kaip teigiama pranešime, Lietuvos tapimas Europos Sąjungos nare savaip akcentuoja būtinybę priminti žemynui ir apie abiejų tautų Respublikos indėlį į žmonijos vystimąsi, ir Europos demokratizavimą.

Skverą siūloma ne tik pavadinti Gegužės 3 d. Konstitucijos vardu, tačiau ir jį paženklinti „kukliu, tačiau pakankamai išraiškingu monumentu, kuriame rastų sau vietą faksimilinis įrašas iš lietuviško Gegužės 3 Konstitucijos rankraščio“.

Laikas prieš rinkimus – ne pats geriausias

Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininkas Antanas Rimvydas Čaplinskas DELFI sakė, kad šis klausimas bus svarstomas maždaug po savaitės. Tačiau jis suabejojo skvero pavadinimui pasirinkto laiko tinkamumu – anot A.R.Čaplinsko, prieš pat rinkimus gali būti sukeltas „nereikalingas šurmulys“.

Komisijai rekomendavus suteikti skverui pavadinimą, šiam siūlymui dar turėtų pritarti Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Siūlymas turi būti svarstomas bent dviejuose savivaldybės komitetuose, tarybos kolegijoje, frakcijų pasitarimuose.

Galiausiai pasiūlymui turėtų pritarti savivaldybės taryba. „Net ir labai skubant be mėnesio niekas nepasidarys“, - užklaustas, kiek galėtų trukti procedūra, sakė A.D.Čaplinskas.

DELFI primena, kad Seimo narys Emanuelis Zingeris įregistravo Atmintinų dienų įstatymo pataisą, pagal kurią gegužės 3-ioji įteisinama kaip 1791–ųjų metų gegužės 3 d. Konstitucijos minėjimo diena.

Pirmoji Europos Konstitucija galiojo tik keturiolika mėnesių. Dėl greito gegužės 3-iosios Konstitucijos žlugimo kaltinami reformų priešininkai, susibūrę į Rusijos remiamą Targovicos konfederaciją. Konstitucija buvo panaikinta 1792 m.

LLLP save pristato politine partija, savo gretose vienijančia centro - kairiųjų pažiūrų Lietuvos Respublikos piliečius, gerbiančius krikščioniškas tradicijas, kurie siekia įtvirtinti Lietuvoje demokratiją, socialinį teisingumą bei socialinį Solidarumą, ūkio vystymą ir savivaldą.

Ar pritariate siūlymui skverą prie Vilniaus savivaldybės pavadinti Gegužės 3 d. Konstitucijos vardu? Atsakykite į klausimą kolonoje dešinėje.