„Mes apsisprendėme, kad Vyriausybė labai palankiai žiūri dėl instituto įsteigimo Lietuvoje ir patalpų suteikimo“, – sakė ji.

Lietuva, kaip ir kitos kandidatės, iki lapkričio 5 dienos Europos Komisijai (EK) turi pateikti siūlymus dėl patalpų, kuriose galėtų įsikurti Europos lyčių lygybės institutas.

Ministrė neatskleidė, kokios konkrečios patalpos bus siūlomos, tačiau sakė, kad tai tikrai bus privačios, nes Vyriausybė ir Valstybės turto fondas tinkamų pasiūlyti negali.

Anot jos, ši parama valstybei per metus atsieitų apie 800 tūkst. litų.

Be Lietuvos, galimybės įkurdinti institutą savo šalyje siekia Slovėnija, Slovakija ir Čekija.

„Nauda yra didžiulė, nes Lietuva, kaip nauja Europos Sąjungos valstybė, turėtų bent vieną europinę instituciją. Antra, Vilniuje galėtų vykti konferencijos, seminarai ir būtų naudojamasi mūsų infrastruktūra. Labai svarbu, kad pagrindinės žinios apie lyčių lygybės būklę būtų formuojamos ir siunčiamos iš Lietuvos“, – sakė ministrė.

Institute turėtų dirbti apie 30 darbuotojų, EK šiam projektui iki 2013 metų yra numačiusi skirti 52 mln. litų.

Gruodį vyksiančioje Europos Vadovų taryboje turėtų galutinai paaiškėti, kuriai šaliai atiteks galimybė įkurdinti Europos lyčių lygybės institutą. Planuojama, kad institutas savo darbą turėtų pradėti kitąmet.

Institutas kauptų duomenis apie vyrų ir moterų lygybę visoje Bendrijoje, juos analizuotų ir, išskyręs geriausią patirtį, kurtų ekspertų rekomendacijas bei metodologijas.

Lietuvos Vyriausybė 2005 metais yra oficialiai pareiškusi norą tapti šios ES institucijos šeimininke.