"Aplinkos ministerija turi aiškiai apsispręsti dėl saugomų teritorijų politikos. Ar Kuršių nerija ilgainiui taps dar vienu urbanizuotu kurortu - atrodo, šia linkme einama ir dabar, ar bus dedamos visos pastangos išlaikyti nacionalinį parką, kaip valstybės saugomą teritoriją, kurią UNESCO pripažino pasaulio paveldo dalimi ir, kurią būtina išsaugoti ateities kartoms?", - sakė ji.

Anot prezidento, Kuršių nerijos nacionalinį parką reikia vertinti ne kaip vieną iš Lietuvos savivaldybių, o kaip valstybinį statusą turinčią teritoriją, kurioje žmogaus veikla turi būti griežtai reglamentuota.

Aplinkos ministras Arūnas Kundrotas teigė, kad dėl nelegalių statybų Kuršių nerijoje 19 atvejų jau yra teismuose, 16 atvejų perduota prokuratūrai, 7 atvejai yra rengimo stadijoje. Tačiau, anot jo, teismai dabar laukia, ką šiuo atveju nuspręs Konstitucinis Teismas (KT).

KT priėmė nagrinėti prašymą ištirti Vyriausybės nutarimo "Dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos (generalinio plano)" konstitucingumą. Į KT, prašydamas ištirti, ar Vyriausybės 1994 metų nutarimas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui, kreipėsi Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

Kaip pranešė KT, pareiškėjas savo abejones grindžia tuo, kad pagal Konstituciją teisė negali būti nevieša, tuo tarpu, nors minėtas Vyriausybės nutarimas buvo paskelbtas "Valstybės žiniose", juo patvirtinta Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schema, kuri yra neatsiejama šio nutarimo dalis, nei kartu su nutarimu, nei vėliau paskelbta nebuvo.

Taigi, remiantis tokia logika, Vyriausybės patvirtinta Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schema yra negaliojanti, kadangi nebuvo paskelbta.

Jei minėtas planas būtų pripažintas negaliojančiu, negaliotų ir Kuršių nerijos nacionaliniame parke taikomi griežti statybų apribojimai.

Taip pat ministras A.Kundrotas tikino, kad ketinama siekti, jog itin svarbiose teritorijose, kurios įtrauktos į UNESCO sąrašą, net statybų leidimai ir kiti dokumentai būtų išduodami vyriausybiniu lygmeniu.

Prezidentas V.Adamkus anksčiau yra pareiškęs, kad nelegalūs statiniai Kuršių nerijos nacionaliniame parke turi būti nugriauti.

Beveik prieš metus tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų išaiškinti už nelegalias statybas Kuršių nerijos nacionaliniame parke atsakingi ir teisės aktus pažeidę asmenys.

Kreiptis į Generalinę prokuratūrą premjeras nusprendė susipažinęs su Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos sudarytos komisijos, nagrinėjusios statybų Kuršių nerijoje teisėtumo klausimą, pateikta medžiaga.

Ši komisija išsamiai patikrino 27 detaliuosius planus iš 110 per pastaruosius penkerius metus patvirtintų Neringos savivaldybėje. Komisija nustatė, kad net 23 iš jų iš esmės prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos, kurios teisėtumą ir aiškinsis KT, sprendiniams.