DELFI primena, kad baudžismosios atsakomybės parlamentarui pavyko išvengti. Praėjusią savaitę Raseinių rajono apylinkės teismas patvirtino Raseinių prokuratūros nutarimą, kuriuo susitaikius nukentėjusiajam ir nusikalstama veika įtartam G.Mikolaičiui buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl parlamentaro sukeltos avarijos.

„Daug kas yra nukentėjusio valioj. Jis parašė pareiškimą, kuriame išdėstė motyvus, kodėl atleidžia politikui“, - DELFI sakė Raseinių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Arminas Elijošius.

Anot jo, įstatymai numato ikiteisminio tyrimo nutraukimo galimybę šalims susitaikius. Taip pat būtina sąlyga, kad kaltininkas atlygintų padarytus nuostolius ir nebūtų pagrindo manyti, kad jis pakartos galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Raseinių prokuratūra neturi duomenų, kad G.Mikolaitis kokia nors forma oficialiai būtų padengęs S.Stonio gydymo išlaidas, mat, per avariją jam buvo sulaužyti dubens kaulai. Tačiau dėl to turtinės žalos raseiniškis teigė nepatyręs.

Nutraukus ikiteisminį tyrimą, prokurorų surinkta medžiaga buvo perduota policijos Eismo priežiūros tarnybai, kuri parlamentarą nubaudė administracine tvarka.

G.Mikolaitis buvo apklaustas Raseinių prokuratūroje po to, kai Seimas panaikino parlamentaro neliečiamybę ir leido atlikti prieš Baudžiamojo proceso kodekse numatytus veiksmus.

Po apklausos, Seimo nariui buvo pateikti įtarimai dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, dėl kurio įvyko avarija ir buvo nesunkiai sutrikdyta žmogaus sveikata.

46 metų G.Mikolaitis į avariją pateko kovo 2 dieną. Raseinių rajone jo vairuojamas lengvasis automobilis „Mitsubishi Carisma“, išvažiuodamas iš pakelės kavinės kiemo į automagistralę, rėžėsi į neleistinoje vietoje, greitėjimo juostos pabaigoje, sustojusį vilkiką.

Mašina palindo po vilkiku ir užsidegė. Iš liepsnojančios mašinos iššokę vairuotojas ir keleivis pasileido laukais. Vėliau keleivis S.Stonys dėl dubens skausmų kreipėsi į ligoninę.

G.Mikolaitis teisėsaugininkams pasirodė tik kitą dieną po avarijos. Jis atvyko į Raseinių rajono prokuratūrą, paskui tyrimams buvo paimta jo kraujo. Prokurorai turėjo duomenų, kad parlamentaras avariją galėjo sukelti neblaivus, tačiau to įrodyti nepavyko.

Dėl avarijos pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio apimtis iki nutraukimo dienos buvo maždaug 200 lapų.

Maždaug tris mėnesius buvo aiškinamasi, kas kaltas dėl avarijos ir koks keleivio sužalojimo laipsnis. Tyrimo išvadoje nurodoma, kad su G.Mikolaičiu važiavusiam keleiviui buvo padarytos muštinės žaizdos ir nubrozdinimai, lūžo dubens kaulas.

Šie sužalojimai sutrikdė keleivio sveikatą ilgiau kaip 10 dienų, todėl jie kvalifikuojami kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, už kurį numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Ekspertai nustatė, kad S.Stonys susižeidė būtent avarijos metu, o ne prieš tai griūdamas. Be to, ekspertizė parodė, kad G.Mikolaitis turėjo pastebėti kliūtį kelyje ir galėjo jos išvengti.