Susitikimus su pretendentais į ministrus V.Adamkus ketina pradėti trečiadienį. Aštuoni iš keturiolikos naujos Vyriausybės narių jau turi darbo ministru patirties arba dabar eina šias pareigas. Trims politikams teks vadovauti kitoms ministerijoms, nei anksčiau.

Keturių centro kairiųjų partijų derybininkai prieš pat šį susitikimą sutarė, kad socialdemokratams naujoje Vyriausybėje priklausys 6 ministrų postai, valstiečiams liaudininkams – 3, liberalcentristams ir „pilietininkams" – po 2.

Pirmadienį "pilietininkai" buvo pareikalavę duoti jiems tris ministerijas vietoj anksčiau suderėtos vienos, tačiau galiausiai buvo pasiektas kompromisas. G.Kirkilas žurnalistams sakė, kad socdemai jo iniciatyva sutiko atsisakyti vienos ministerijos.

Finansų ministerijai ir toliau vadovaus socdemas Zigmantas Balčytis, aplinkos ministerijai – jo partijos kolega Arūnas Kundrotas. Susisiekimo ministru turėtų tapti dar vienas socdemas, buvęs finansų ministras Algirdas Butkevičius, pernai dėl nesutarimų su partijos kolegomis ir koalicijos partneriais pasitraukęs iš Vyriausybės.

Krašto apsaugos ministru pretenduoja tapti buvęs kelių Vyriausybių sveikatos apsaugos ministras, parlamentinės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministre turėtų išlikti Vilija Blinkevičiūtė, kuri žlugus valdančiajai koalicijai socialliberalus iškeitė į socialdemokratus. Švietimo ir mokslo ministre turėtų tapti socdemė, parlamentarė Roma Žakaitienė, anksčiau vadovavusi Kultūros ministerijai.

Žemės ūkio ministre išliks Valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimiera Prunskienė. Į užsienio reikalų ministrus ši partija ketina deleguoti ambasadorių Baltarusijoje Petrą Vaitiekūną, į ūkio - parlamentinio Ekonomikos komiteto pirmininką Vytą Navicką.

Sveikatos apsaugos ministerijai ketina vadovauti Seimo narys „pilietininkas" Rimvydas Turčinskas. Šiai partijai atiteks ir Teisingumo ministerija, kurios vadovu turėtų tapti Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Petras Baguška.

Liberalcentristams atiteks Vidaus reikalų ministerija, į kurios vadovus jie ketina deleguoti parlamentarą Raimondą Šukį, ir Kultūros ministerija, kuriai turėtų vadovauti buvęs parlamentaras Jonas Jučas.

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius sukritikavo planus ministru skirti R.Šukį. Mat Liberalų ir centro sąjungos, kurios narys jis yra, vadovas Artūras Zuokas buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį. Anksčiau buvo kalbama, kad parlamentaras gali vadovauti Teisingumo ministerijai.

Kaip po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė G.Kirkilas, kad būtų mažiau sąsajų su teismų darbu, per derybas buvo pakeista ministerija, kuriai vadovauti bus siūloma R.Šukiui. „Žinodamas R.Šukį, jo biografiją, nemanau, kad tai yra žmogus, kuris ryžtųsi supainioti viešuosius ir privačius interesus. Jis yra principingas žmogus. Bet jei kas nors tokio atsitiktų, mano žodis būtų vienareikšmis – šio ministro būtų atsisakyta", - žadėjo premjeras.

Prieš išrenkamas į Seimą, R.Turčinskas vadovavo Marijampolės apskrities ligoninei, kurioje prieš keletą metų buvo apdeginti vos gimę dvynukai Laurynas ir Martynas Zdaniai.

Klausiamas, ar „pilietininko" darbo Vyriausybėje nelydės šios nelaimės šešėlis, G.Kirkilas pabrėžė, jog „gydytojai yra žmonės, jie klysta". „Vadovai yra atsakingi, svarbu, kad žmogus nesikrato atsakomybės, supranta, kad tokia klaida buvo padaryta, - kalbėjo premjeras. – Man teko konsultuotis su daug medikų, šios srities profesionalų. Jie palankiai atsiliepia apie R.Turčinską."

G.Kirkilas vylėsi, kad jį pakeisiantis J.Olekas sėkmingai vadovaus šalies krašto apsaugai. Tačiau premjeras pajuokavo iki šiol manantis, kad būtent jis yra pats geriausias krašto apsaugos ministras.

Antradienį G.Kirkilas valstybės vadovui taip pat pateikė būsimos Vyriausybės programos metmenis. Projektą žadama pristatyti trečiadienį.