Betoninių trinkelių rinka ne mažiau patraukli nei, tarkim, maisto produktų. Antai pastarųjų gamintojai konkuruoja siūlydami pirkėjams ypatingus skonius bei kvapus, o betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai klientus vilioja formų, spalvų bei faktūrų gausa.

Pasiūla fantazijos nevaržo

Pasak betoninius aplinkos tvarkymo elementus gaminančios AB „Lithun“ specialistų, pateikiama didelė spalvinė betono trinkelių ir plytelių gama, jų dydžių, formų bei faktūrų įvairovė. Itin madingos spalvotos grindinio trinkelės, šaltuoju metų laiku pagyvinančios pilką lietuvišką kraštovaizdį. Tinkamai parinkus spalvinius derinius, iš jų galima sukurti įdomias optines kompozicijas, išskirti takus iš aplinkos, arba, atvirkščiai, sulieti juos su supančia gamta.

Anot betono gaminiais prekiaujančios UAB „Betono statiniai“ vadovo Alvydo Merkevičiaus, žmonės pavargo nuo monotonijos ir pamažu atsikrato dar sovietmečiu įsišaknijusio įpročio viską daryti „kaip visi“. Ypač drąsius, originalius, nestandartinius aplinkos tvarkymo sprendimus renkasi pasiturintys, pasaulio matę žmonės“, – teigė A. Merkevičius.

Be įprastų lygaus paviršiaus trinkelių, gaminamos ir trinkelės šiurkštintu paviršiumi, taip pat senamiesčio grindinį primenantys dirbtinai pasendinti grindinio akmenys. Pastarieji, beje, turėtų būti priderinti prie atitinkamo stiliaus architektūros bei erdvės. Šalia modernaus stiliaus pastato „istorinis“ grindinys gali atrodyti nykus ar tiesiog neskoningas. Tuomet A. Merkevičius siūlo kloti grindinį iš spalvotųjų trinkelių, jos teikia beveik neribotas įspūdingų grindinio raštų kūrimo galimybes. Prie tradicinio stiliaus medinių pastatų labiau dera santūrių spalvinių tonų margos pigmentuotos trinkelės, pabrėžiančios gamtos ir žmogaus vienovę.

Granitas suteikia tvirtumo

Grindinį nuolat veikia atmosferos krituliai, įvairios druskos, šarmai ir rūgštys, temperatūros pokyčiai, mechaniniai veiksniai, tad jis ilgiau tarnaus, jei trinkelių savybės bus panašios į natūralaus akmens. Todėl aukščiausios rūšies trinkelės gaminamos iš standžių betono mišinių, kurių sudėtyje yra granitinės skaldos. Būtent ji suteikia gaminiui tvirtumo, artimo natūraliam akmeniui. Trinkelės su granitine skalda yra ilgaamžės, atsparios šalčiui, sugeria mažai vandens.

Kad gaminiai būtų ne tik tvirti, bet ir estetiškai atrodytų, trinkelės gaminamos dvisluoksnės: apatinis sluoksnis, formuojamas iš stambesnės skaldos frakcijų, teikia stiprumo, o viršutinis – iš smulkesnės granitinės skaldos, gaminio paviršių daro lygesnį.

Pastaruoju metu rinkoje daugėja ir betono gaminių iš smėlingojo betono. Šios trinkelės pigesnės, mat jose nėra brangios granitinės skaldos, jų paviršius lygesnis, nes betono mišinys gaminamas vien iš smulkaus užpildo. Tačiau A. Merkevičius perspėja, kad tokie gaminiai ne tokie patvarūs ir atsparūs šalčiui, todėl kur kas trumpiau tarnauja.

Svarbiausia – tinkamai sukloti

Betono trinkelės ir plytelės klojamos tiesiai ant žvyro ir smėlio ar ant betoninio pagrindo. Pėsčiųjų takai dažniausiai grindžiami ant žvyro ir smėlio, o įvažiavimo takai ir automobilių aikštelės – ant stambios skaldos arba betono. Įvažiavimo takai dažniausiai klojami 2, 5–3 m, sodo takeliai, skirti vaikščioti po vieną – 0,5 m, pagrindiniai takai, skirti bent dviem žmonėms, – 1, 2–1, 5 m pločio. Trinkeles galima sukloti įvairiais raštais, o tvirčiausias grindinys gaunamas suklojus jas „eglute“.

Priežiūros nereikalauja

A. Merkevičius įsitikinęs, kad tvarkant aplinką, kaip ir statant ar įrengiant namą, būtina specialistų pagalba. Juolab kad tai nėra pigus malonumas – visiškai sutvarkyti aplinką gali atsieiti 10–30 proc. namo vertės. Todėl patartina pasirinkti tą bendrovę, kuri tiekia produkciją bei turi aplinkos tvarkymo įmonių partnerių. Jos klientui gali pasiūlyti ištisą paslaugų kompleksą – suprojektuoti ir pakloti grindinį, apželdinti kiemą, sureguliuoti apšvietimą.

Tiesa, nesusipratimų kartais būna – betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai neretai sulaukia pirkėjų skundų dėl baltų dėmių ant grindinio. Pasak bendrovės „Lithun“ ekspertų, tai – kalkių nuosėdos, kurių dėl drėgno mūsų šalies klimato išvengti neįmanoma. Verta žinoti, kad šios nuosėdos neturi jokios neigiamos įtakos grindiniui, be to, jas laikui bėgant ištirpina ir nuplauna lietaus vanduo.