Prašymą Generalinei prokuratūrai penktadienį pasirašė Lietuvos žmogaus teisių centras, Lietuvos gėjų lyga ir Lygių galimybių plėtros centras.

Šioms organizacijoms užkliuvo liepos 24 dieną oficialioje Seimo svetainėje paskelbtas pranešimas spaudai ,,Seimo nario P. Gražulio pranešimas: kviečiame visus aktyviai priešintis ir protestuoti prieš antikonstitucines „Eitynės už lygybę”.

„Savo kvietimu, išplatintu vienos aukščiausių valstybės valdžios institucijos internetinėje svetainėje, P. Gražulis ne tik skatina ateiti priešintis taikiai eisenai ir kursto neapykantą žmonių, palaikančių žmogaus teises Lietuvoje atžvilgiu, bet ir skatina neapykantą ir tam tikros asmenų grupės atžvilgiu dėl jų pažiūrų“, – rašoma pareiškime Generalinei prokuratūrai.

Kaip teigiama kreipimesi į prokurorus, P. Gražulio kvietimas, kiti komentarai spaudoje yra nuoseklus ir nuolat vykdomas viešas tyčiojimasis, niekinimas ir neapykantos kurstymas prieš žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos. Prašyme atkreipiamas dėmesys, kad įvairių pasisakymų autorius P. Gražulis yra politikas, kuris suvokia, kad jo skleidžiama nuomonė tyčia viešai išplatinama per visuomenės informavimo priemones, gali pasiekti platų skaitytojų ratą ir paveikti didelę visuomenės dalį.

Prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 ir 3 dalis. Pagal pirmąją, tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

3 dalis numato, kad tas, kad viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Skundą prokuratūrai pasirašė Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkė Eglė Urbonaitė, Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko ir Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.

Generalinė prokuratūra DELFI patvirtino, kad kreipimasis dėl P. Gražulio gautas.

P. Gražulis toliau nerimsta

Tuo metu P. Gražulis pastarosiomis dienomis toliau intensyviai platina pranešimus žiniasklaidai artėjančių eitynių tema. Paskutiniajame parlamentaras sako kreipęsis į vaiko teisių apsaugos institucijas ir Policijos departamentą dėl eitynių neigiamo poveikio nepilnamečiams.

Parlamentaro manymu, Lietuvos gėjų lygos organizuojamos eitynės prieštarauja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 3 straipsnyje numatytiems principams. Ankstesniame pranešime jis veterinarijos specialistus ragina dezinfekuoti homoseksualus, kad jie aplinkinių neužkrėstų nešamais virusais.