"Pasirinkote gerą Lietuvos pirmininkavimo ES startą", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė Švedijos ministrė.
Birgitta Ohlsson

Ji teigė dalyvausianti šeštadienį rengiamose eitynėse: "Man tai istorinė akimirka".

Nevyriausybinės organizacijos "Amnesty International" atstovė Helle Jacobsen (Hel Jakobsen) pranešė, kad Vilniaus merui Artūrui Zuokui ketinama perduoti 30 tūkst. aktyvistų pasirašytą peticiją, reikalaujančią, kad šeštadienį būtų leista surengti eitynes. Savivaldybė leidimą jau yra išdavusi, tačiau tai padarė tik po poros teismo sprendimų.

"Trisdešimt tūkstančių aktyvistų Europoje pasirašė "Amnesty" peticiją, kurioje reikalaujama, kad "Baltic Pride" šeštadienį vyktų. Mums gaila matyti, kad Vilniaus miesto valdžia uždraudė eitynes ir prireikė kelių teismo sprendimų, kad jos būtų leistos. Mes ketiname perduoti per trisdešimt tūkstančių parašų Vilniaus merui", - kalbėjo ji.

Penktadienį Vilniuje prasideda tarptautinė konferencija seksualinių mažumų teisių situacijai Baltijos šalyse ir visoje Europoje aptarti.

Tolerancijos centre vyksiantis renginys įtrauktas į Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programą ir yra vienas iš "Baltic Pride 2013" savaitės renginių.

Organizatorių teigimu, konferencijoje bus siekiama apžvelgti LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualai, transseksualai) teisių pažangą visoje Europoje ir įvertinti veiksmus, kuriuos dar reikia atlikti tam, kad būtų užtikrintos ES piliečių teisės.

Konferencijoje ketina dalyvauti Europos politikai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.