Neramumai Ukrainoje kainas Londono kavinėse privertė šoktelėti net 12 proc. Rusijos veiksmai Kryme Europai kelia nemenką galvos skausmą – baiminamasi dėl galimų grūdų tiekimo sutrikimų.

Šis kainų šoktelėjimas visiškas niekis, lyginant su kavos kainos pokyčiais. Arabiškos rūšies pupelių kaina šiais metais jau išaugo daugiau nei 70 proc.

Brazilijoje tebesitęsianti sausa verčia baimintis, jog derlius šiais metais bus gana menkas.

Nors praeitais metais derlius ir buvo tikrai geras, „ETF Securities“ specialistas Nicholas Brooksas teigia, jog to per maža, norint, kad kainos nekiltų. Tokia pati istorija ir su apelsinų sultimis. Bei cukrumi.

„Grūdų kainos buvo gana nedidelės. Kaip jau minėjau, Arabikos rūšies pupelių kainos buvo žemiausias per septynerius metus, nes visi žinojo, jog turi atsargų, prieš tai dvejus metus derlius buvo puikus, tačiau dabar, situacijai sparčiai keičiantis, rinkos reaguoja labai greitai – štai kas vyksta“, - pasakojo „ETF Securities“ tyrimų vadovas Nicholas Brooksas.

Dar viena prekė, kurios paklausa sparčiai auga – kiauliena. Virusui pastebimai sumažinus liesos kiaulienos pasiūlą JAV, tokios mėsos kaina šoktelėjo 40 proc. Nors šiuos pokyčius vartotojai jau pajuto, kitoms permainoms pasijusti prireiks laiko.