„Kai prieš 20 metų kartu su bičiuliu atsivežėme remontantinę Polka veislę, kurios uogos tuo pačiu buvo ir skanios, tai panašėjo į stebuklą. Uogas pardavinėjome po tris litus (80 euro centų) ir buvo sunku parduoti. Kai žmonės pamatė, kas tai per veislė, pirko po 10 litų (apie tris eurus)“, – linksmai prisimena sodininkas Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt medelyno savininkas.

Jis paaiškina ir kuo skiriasi pagrindinės veislės. Vasarinės avietės tai tos, kurios pasodinamos, nukerpamos ir išauga ūglis, kurį jau reikia saugoti. Kitais metais jis subrandina derlių. Uogos skanios, kvapnios, bet smulkios ir pats krūmas nelabai derlingas.

Todėl buvo išvestos remontantinės avietės, kurios gali derėti ne tik ant antramečių, bet ir ant vienmečių ūglių. Anksti pasodinus jau rudenį galima skinti derlių. Jų trūkumas ilgai buvo tas, kad uogos buvo nelabai skanios.

„Europoje selekcija pažengė į priekį ir dabar italai, anglai, lenkai konkuruoja, kas išves naujesnę veislę. Pernai populiariausios buvo vėlyvosios avietės ir tokios veislės, kaip Kwel, Kwanza, Imara. Tai labai didelės ir skanios uogos, derlingos, tačiau vėlyvos. Jas reikia pavasarį anksčiau pažadinti, rudenį ilgiau saugoti. Pavyzdžiui, mūsų medelynas gana palankioje vietoje prie ežero ir mes išvengiame pavasarinių šalnų“, – dėlioja G. Cijūnaitis.

Apie tai, kokios veislės pačios populiariausios šiandien ir kaip jas prižiūrėti, videoreportaže.

Ekspertas sako, kad kalbant apie derlių, tai Rytų Lietuvoje, lyginant su kitais kraštais, derlius vėluoja maždaug dviem savaitėm, tačiau regionas turi kitą privalumą – rečiau nukenčia nuo šalnų.