Tyrimas atskleidė, jog Archeopteriksai turėjo plunksnų, tuščiavidurius kaulus, sparnus su aštriais nagais, penkiasdešimt dantų ir ilgą kaulinę uodegą, o tai reiškia, kad jie – seniausiai žinomi dinozaurai, taip pat klasifikuojami ir kaip paukščiai. Ekspertai sako, kad paukščiai – vienintelė dinozaurų grupė, neišnykusi prieš 66 mln. metų į Žemę atsitrenkus asteroidui.

Šį pavasarį Fieldo gamtos istorijos muziejus Čikagoje tapo viena iš nedaugelių vietų mūsų planetoje, kur galima savo akimis išvysti Archeopterikso fosiliją.

Jingmai O‘Connor yra puikiai žinoma dėl savo darbų su paukščių fosilijomis, tačiau teigia niekada nedrįsusi pagalvoti, jog ateis diena, kai galės tyrinėti Archeopteriksą.

Iš viso rasta vos daugiau nei dešimt kitų Archeopterikso liekanų, daugiausia Europoje. Vienintelis kitas Archeopteriksas, rastas Amerikoje, yra Termopolyje, Vajomingo valstijoje. Fieldo muziejuje eksponuojamą fosiliją 1990 metais netyčia atkasė darbininkai. Nuo tada ji priklausė privatiems kolekcionieriams. Tik sutelkus rėmėjų lėšas Fieldo gamtos istorijos muziejui galiausiai pavyko ją įsigyti ir 2022 metų rugpjūtį atsivežti. Mokslininkai sako, kad fosilija vis dar suteikia naujos informacijos, nors ją detaliai studijavo dar prieš gaudami.

Fosilija eksponuojama Fieldo gamtos istorijos muziejuje Čikagoje.