Floridos mokslininkų komanda atliko tyrimą, kurio metu buvo filmuojama, kas vyksta, kai ant vandeninių čiuožikų – judėti vandens paviršiumi prisitaikiusių vabzdžių – pradeda kristi vandens lašai – labai panašiai kaip lyjant lietui.

Sulėtintas vaizdo įrašas padėjo išsiaiškinti, kokios savybės padeda šiems vabzdžiams išgyventi net per smarkiausią liūtį. Be anatominių ypatumų, dėl kurių čiuožikų kūnas atstumia vandenį ir nesušlampa, ypač reikšmingi pasirodė elgesio niuansai – pasyvumas ir gebėjimas išplaukti į paviršių.

Vandeninių čiuožikų gebėjimui atlaikyti lietaus lašų smūgius ir nardyti po vandenyje susidarančias ertmes skirtas straipsnis buvo paskelbtas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“. Darenas Watsonas yra pagrindinis šio straipsnio autorius.

Mokslininkai išsiaiškino ir tai, kad į lašų smūgius čiuožikai reaguoja beveik taip pat kaip panašaus dydžio plastiko dalelės. Šis pastebėjimas sufleruoja atsakymą į klausimą, kaip įvairiausios šiukšlės, tokios kaip mikroplastikas, net per smarkiausią liūtį panirusios po vandeniu nukeliauja iš vienos vietos į kitą.