Šeši ukrainiečių pilotai, praėjusių metų gruodį Jungtinėje Karalystėje baigę bazinius mokymus, šiuo metu Danijos Skriudstupo oro pajėgų bazėje toliau tobulina skraidymo bei kovinius įgūdžius.

„Sunku pervertinti patirtį. Bet vis dėlto tai labai intensyvi programa. Didžiausią postūmį teikia ne kovinė patirtis, bet motyvacija grįžti ir kovoti toliau. Manau, kad galiu kalbėti visų besitreniruojančiųjų vardu. Avionika tikrai problematiška, kaip ir visi sistemos kompiuteriai. Juos daug lengviau valdyti ir pilotuoti, tai tikrai nuostabus orlaivis. Anksčiau mes buvome visiškai nenaudoję tokių sistemų, ir tai yra tarsi nuo telefono su mygtukais, pavyzdžiui, senosios „Nokia“, pereitum tiesiai prie „iPhone“ be visų tų žingsnių“, – kalbėjo ukrainiečių pilotas, šaukiniu „Moonfish“.

Danija, kuri kartu su Nyderlandais bei Jungtinėmis Valstijomis vadovauja koalicijai, siekiančiai padėti Ukrainai sukurti savo būsimas karines oro pajėgas, pirmuosius naikintuvus F-16 Ukrainai tikisi pristatyti šią vasarą.

„Net jei abi mūsų šalys priklauso Europai, tarp mūsų kultūrų yra didelių skirtumų, bet manau, kad abi pusės daug ko viena iš kitos išmoko ir užmezgė gražią draugystę. Mes esame su jais kartu ir jaučiame daug simpatijų Ukrainos žmonėms, todėl, žinoma, norime jiems padėti, kuo tik galime“, – sakė karališkųjų Danijos oro pajėgų vadas, generolas majoras Janas Damas.

NATO narės Danija bei Nyderlandai vadovauja tarptautinėms pastangoms, kuriomis siekiama apmokyti pilotus ir pagalbinį personalą, prižiūrėti orlaivius ir galiausiai suteikti Ukrainai galimybę pasitelkti naikintuvus F-16 karui su Rusija.