Kaip atpažinti nušalimą, kokią pirmą pagalbą būtina suteikti nušalus ir kaip įveikti po nušalimo pasireiškiančią šalčio alergiją DELFI TV diskutuoja gydytoja dermatologė venerologė Inga Kisielienė ir „Eurovaistinės“ farmacininkė Laura Vanagaitė.

Gydytoja I. Kisielienė atkreipė dėmesį, kad nušalimu-nuožvarba jau laikomas odos paraudimas, dilgčiojimas, skausmas ir sumažėjęs jautrumas. Įėjus į šiltą aplinką oda šyla, pradeda skausdėti, perštėti. Nors simptomai pranyksta, kartais gyjant atsiranda patinimai.

Pasak pašnekovės, yra skiriami keturi nušalimo laipsniai: „Pats lengviausias yra pirmo laipsnio nušalimas, kai mes matome odos pabalimą. Susiformuoja pūslės, atsiranda nejautrumas, vėliau, kai atitirpsta ir atšyla audiniai, atsiranda skausmas. Ir be abejo, sunkėjant eigai, pats sunkiausias yra ketvirto laipsnio nušalimas, kuomet pažeidžiamos gilesnės odos ir kitų audinių struktūros. Paprastai tas struktūras jau reikia amputuoti."

Gydytoja pataria šaltuoju metų laiku drėkinti ir maitinti odą. Svarbu nepamiršti vazelino, vilnonių kojinių. Atšilti reikia palaipsniui, iš lėto, nes, kai mes staiga atšlinėjame, uždedam karštą kompresą, labai stipriai triname, papildomai traumuojame odą, pažeidžiame ląsteles - daug lengviau gali susidaryti žaizdos, patekti infekcija. Vietoj to, kad atšiltume palaipsniui, galime gauti netgi nudegimus. Pradėti šildytis reikia kambario temperatūroje, o jeigu labai sušalote rankas ar kojas, pirmiausia jas pamerkite į drungną vandenį ir tik palaipsniui didinkite temperaturą. Dar paprastesnis būdas šildyti sušalusias rankas – įkišti jas į pažastis.