Nors jaunesnioji karta, DELFI TV Gyvai teigia Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Laima Makaravičienė, Velykas yra linkusi švęsti vakarietiškai su egzotišku, bet negausiu stalu, daugelis lietuvių per šventes vis dar yra linkę persivalgyti.

Su tuo sutinka ir „Eurovaistinė“ farmacininkas Robertas Medutis. Anot jo, po švenčių vaistines užgula būrys klientų, kurie turi skrandžio problemų.

Gydytojos teigimu, velykinis stalas yra rimtas iššūkis organizmui. „Ant stalo būna gausu patiekalų iš mėsos, žuvies, daržovių, vaisių. Neapsieiname ir be saldumynų. Kai žmogus valgo viską iš karto ir gausiai, tai skrandžiui būna didžiulis iššūkis. Jis nežino, kaip susitvarkyti su maisto kiekiais, ir tada atsiranda daug problemų“, – teigia L. Makaravičienė.

Jeigu žmogus yra visiškai sveikas, pasakoja gydytoja, persivalgymo sukeltos problemos gali būti lengvesnės. „Bet jeigu žmogus turi skrandžio, tulžies pūslės ar kitų virškinimo trakto ligų, tai visos tos ligos paūmėja. Tai sukelia tam tikrus simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, šleikštulį, pakyla temperatūra“, – vardija L. Marakevičienė.

Tačiau pykinimas ar viduriavimas nė iš tolo neprilygsta persivalgymo skaudžiausiai pasekmei. Kaip perspėja gydytoja, persivalgius yra svarbiausia neužsiimti dideliu fiziniu krūviu. „Jeigu taip atsitiko, kad persivalgėte, tai reikėtų 2-3 valandas pagulėti ir tikrai nesportuoti. Senesni žmonės serga širdies kraujagyslių ligomis, o persivalgius visas kraujas patenka į virškinimo traktą ir širdis gali pasakyti – ne. Gali ištikti infarktas“, – pabrėžia L. Makaravičienė.