Tarptautinis E. Balsio kūrybos pripažinimas prasidėjo nuo oratorijos „Nelieskite mėlyno gaublio“ premjeros Vroclave 1972 m. Per keletą metų šis kūrinys visas ar fragmentais, gyvai ar įrašų pavidalu suskambėjo ne tik Europos šalyse, bet pasiekė ir JAV. Dar vėliau E. Balsį kaip profesorių įvairiose šalyse savo kūriniais garsino buvę jo mokiniai. Jis buvo puikus instrumentalistas, orkestro žinovas, rašęs ir koncertinius kūrinius, ir muziką kinui bei teatrui. Todėl mes nusprendėme, kad konkursui leisti teikti ne tik įvairių instrumentinių bei orkestrinių sudėčių kūrinius, bet ir kūrinius muzikos kinui ar teatrui pagrindu, netgi su galimybe vaizdo medžiagą demonstruoti sinchroniškai su gyvu atlikimu“, – pasakojo konkurso organizacinio komiteto pirmininkas, kompozitorius, E. Balsio mokinys Gintaras Samsonas.
Jaunųjų kompozitorių konkurso dalyvių kūrinius atliks žymūs šalies atlikėjai. Jų sąraše – ryškūs šalies instrumentiniai ansambliai ir Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam diriguos Robertas Šervenikas.

Performers:
Piano trio “FortVio”
String quartet “Art Vio”
St. Cristopher Woodwind Quintet
Brass Quintet “Brasspalvos”
Lithuanian Chamber Orchestra (Conductor Robertas Šervenikas)
Host of the concert – Rasa Murauskaitė

The 1st International Eduardas Balsys Young Composers Competition is organised in commemoration of one of the most prominent 20th century composers of Lithuania, Professor Eduardas Balsys (1919-1984). The 1st Competition also marks his 100th anniversary.
Final round and finale concert will take place in the Church of St. Catherine (Vilnius st. 30, Vilnius, Lithuania), 23 November 2019, 6:00 p.m. (GMT+2).