Vaikų kalbos lavinimui skirtas žaislas „Smart Toy“ gimė dviejų Kauno technologijos universiteto elektronikos inžinerijos studentų Lino Sidaro ir Mariaus Gailiaus bei jų dėstytojo dr. Dariaus Jegelevičiaus rankose. Per porą kūrybos ir gamybos metų žaislas palyginus su pirmuoju prototipu sumažėjo apie keturis kartus, o dabar jau ruošiasi gultis į parduotuvių lentynas.

Kaip šis žaislas veikia?

Mokslininkas Darius Jegelevičius paaiškino, jog žaisle galima įrašyti frazes ar net pasakojimus ir juos, naudojant elektroninius žymenis, susieti su vaiko aplinkos daiktais (paveikslėliais, žaislais ar kt.) ar specialiomis ugdymo priemonėmis. Žaislą pridėjus prie paveikslėlio pasigirsta įrašyta frazė.

Mokslininkas tikina, jog idėja kilo ieškant interaktyvių lavinimo priemonių, kurias būtų galima panaudoti logopedo darbe. Peržvelgus rinkoje siūlomus produktus, norimų funkcijų žaislų nebuvo rasta. Kadangi žaislas dėl savo universalumo pasirodė patrauklus ne tik specialistams, buvo nuspręsta jį pasiūlyti ne tik specialių poreikių turintiems, bet ir visiems vaikams.

Išsamiau susipažinti su žaislu bei išbandyti kaip jis veikia, bus galima jau lapkričio mėn. 22 d. vyksiančioje KTU Inovacijų ir verslo centro www.ktu.lt/ivc organizuojamoje tarptautinėje konferencijoje „Local Hubs in Global Networks“ http://www.ktu.lt/lhubs2013 . Konferencija vyks Kauno Žalgirio arenoje į kurią yra kviečiami ir verslo ir mokslo atstovai.