Džūnagado žemės ūkio universiteto, esančio vakarinėje šalies Gudžarato valstijoje, mokslininkai tvirtina šį atradimą padarę po septynerius metus trukusių nuodugnių tyrimų. Jie tyrė 500 Gir veislės karvių šlapimo mėginių.

Skelbiama, kad buvo imti tiek pieningų karvių, tiek veršiukų, tiek besiveršiuojančių karvių ir tų, kurios jau nebeduoda pieno, šlapimo mėginiai.

Tyrimus atliko minėtojo universiteto Maisto tyrimų laboratorija. Paaiškėjo, kad litre šios veislės karvių šlapimo yra nuo 10 iki 30 miligramų aukso. Šio brangiojo metalo aptikta jonine forma – kitaip tariant, vandenyje ištirpusios aukso druskos pavidalu.

B.A.Golakia, kuris ir vadovavo tyrimą atlikusių mokslininkų komandai, teigia, kad šlapimo analizei buvo pasitelktas didelės skiriamosios gebos dujų chromatografijos ir didelės skiriamosios gebos masių spektrometrijos metodas.

Mokslininkas teigia, kad įmanoma auksą iš šlapimo išgauti – tam padėtų specialūs cheminiai procesai. Akademikas pridūrė, kad bent pusėje šlapimo mėginių aptikta ir medžiagų, galinčių padėti gydant įvairias ligas.

Gir karvių veislės ekspertas Mansukhas Suvagiya teigia, kad karvių šlapimas netgi gali prailginti žmonių gyvenimo trukmę.

Gir veislės karvės, duodančios daug pieno, labiausiai paplitusios būtent Gudžarato provincijoje.