Jis sveria apie 5 kilogramus. „RR Auction“ teigimu, jį viliamasi parduoti už pusę milijono dolerių.

Nors šis Mėnulio meteoritas neįgudusiai akiai primena paprasčiausią juodai rudą uolienos gabalą, G. Notkinas sako, kad meteoritų ekspertams ir gerbėjams tai reto grožio eksponatas. Kelis Mėnulio akmenis į Žemę parsiuntė „Apollo“ astronautai, tačiau daugiausia jų į Žemę atkeliavo savo jėgomis.

Deja, dauguma slepiasi vandenynų dugne. Anot ekspertų, pastaruosius kelis dešimtmečius rasti keli šimtai tokių meteoritų – daugiausia Antarktidoje ir šiaurės vakarų Afrikos dykumose.

2012 metais „Heritage Auctions“ pasiūlė, kaip patys tada įvardijo, didžiausią kada nors aukcione parduodamą Mėnulio akmenį – jis svėrė 1,8 kilogramo.

Panašu, kad didžiausias vienalytis „Aerolite“ turimas egzempliorius, žinomas kaip „Northwest Africa 11789“ sveria daugiau – 2 kilogramus. „Meteoritical Bulletin Database“ bazėje esančiame įraše teigiama, kad jį sudaro ne šešios, o devynios dalys.

„Esu tikras, kad tai buvo klaida“, – sako prekiautojas meteoritais Dustinas Dickenas, kuris pats papildė įrašą, kai praeitais metais įsigijo šį egzempliorių Mauritanijoje. Mėnulio akmenį jam pardavęs meteoritų medžiotojas, panoręs išlikti anonimu.

Jis mano, kad akmenį sudarė septynios dalys, o mažiausią iš jų – vos kelių šimtų gramų – jis atidavęs Naujosios Meksikos meteoritikos institutui tyrimams. G. Notkinas ir „RR Auction“ informacijos apie neatitikimus kol kas nekomentuoja. 2007 metais Maroke rastas vienas didžiausių Mėnulio meteoritų istorijoje – luitas svėręs 11,5 kilogramo.