O prasidėjo viskas dar praėjusį pavasarį per Kovo 11-osios minėjimą Vilniuje Nepriklausomybės aikštėje, kur gidė Giedrė, istorikė Gintvilė ir „Gatvių istorijų“ ekskursijų biuro sekretorė Irma gauna dar vieną paslaptingą misiją – per šešias savaites nupiešti savotišką laisvės portretą.

Gintvilė savo tyrimą pradeda ties Vilniaus riboženkliu laikomu akmeniu su Gedimino stulpais Neries pakrantėje priešais garsųjį „Verslo trikampį“. O Giedrė prisiminusi, kad Gedimino prospektas irgi švenčia įspūdingą jubiliejų, startuoja nuo Žvėryno tilto ir Nepriklausomybės aikštės.

Dialogą apie laisvę ir nepriklausomybę Giedrė užmezga svarbiausioje pastarųjų dešimtmečių Lietuvos atgimimo šventovėje – Sausio 13-osios memoriale prie Seimo rūmų. Čia Nepriklausomybės gynėjų sąjungos atstovai dalijasi savo neįkainojamais prisiminimais, kaip jiems pavyko su ginklu ir be ginklo apginti valstybės ir mūsų visų laisvę. Nors kiekvienas iš jų turi savo unikalų požiūrį į praeitį ir dabartį, kovotojus veteranus vienija neblėstantis jausmas, kad laisvė – svarbiausias gyvenimo variklis.

Tačiau atsakymų paieškos tik prasideda – laidos pabaigoje šaunioji „Gatvių sitorijų“ trijulė gauna dar vieną paslaptingą ir net truputį šiurpoką mįslę, kuri gena toliau šukuoti istorinį Lukiškių priemiestį laisvės ir nelaisvės pėdsakais.

Projektą „Gatvių istorijos“ finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.