Krepšinį ir vairavimą sieja tai, kad šiose veiklose ypač daug dėmesio skiriama taisyklėms. Kodėl svarbu jų laikytis aikštėje ir kelyje?

– Svarbiausia yra drausmė. Jei žaidi ne pagal taisykles, gali pralaimėti viską – ir kelyje, ir aikštėje. 

O žaidimas pagal taisykles užtikrina teigiamą rezultatą: laimėti varžybas ar saugiai pasiekti kelionės tikslą.

Taisyklių nesilaikymas išprovokuoja klaidas. Aikštėje jos gali nulemti rungtynių rezultatą, o kelyje – sukelti eismo įvykį. Gatvėje padarytos klaidos pasekmės dažnai būna daug skaudesnės nei varžybose.

Krepšinis yra komandinis žaidimas. Kaip manote, ar vairavimą taip pat galima pavadinti komandiniu žaidimu, juk visi dalyvauja bendroje veikloje – eisme?

– Galima rasti panašumų. Komandoje vienas kitą palaikai, sieki bendro tikslo, o sėkmė priklauso nuo kiekvieno nario. Vairavimas taip pat prasideda nuo individualaus žmogaus ir paliečia kitus. Kuo daugiau yra sąžiningesnių vairuotojų, tuo mažiau tikėtina, kad įvyks kažkokia nelaimė.

Žodžiu, abiem atvejais kiekvienas atsako ne tik už save, bet ir už kitus.

Skirtumas tas, kad aikštėje komandos draugas gali ištaisyti tavo klaidą ir ekipa gali išvengti pralaimėjimo. O kelyje kiekvienam tenka didesnė atsakomybė, nes padaryta viena klaida gali kainuoti gyvybę ir to jau niekas negalės ištaisyti.

Kalbate apie lemtinga klaidą? Kokia tokios klaidos kaina aikštėje ir gatvėje?

– Po lemtingos klaidos aikštėje komanda pralaimi rungtynes, nepatenka į atkrintamąsias varžybas, nusileidžia finale. Bet kelyje tokia klaida atsiliepia daug skaudžiau. Gali pralaimėti mačą, visi išgyvens, sirgaliai keiks. O kai po klaidos kelyje nukenčia žmonės, tai yra nesulyginami dalykai.

Dažnai vairuojantys sako, kad prasta kitų vairuotojų eismo kultūra atsiliepia visų vairavimui kelyje. O kiek žaidimo kultūra svarbi krepšininkams varžybų metu?

– Kai aikštėje verda kova, kartais prašai žaidėjų, kad šie nevengtų prasižengti, grumtųsi aršiau, kartais – ir nelabai kultūringai – svarbiausia, kad laimėtų. Bet pačioje komandoje tarpusavio santykiai ir atmosfera turi būti geri. Kaip žaisi susipykęs su komandos nariu, jei turi siekti vieno tikslo?

Jei eini kovoti po piktumo, apsižodžiavimo, tai blogina nuotaiką. Panašiai ir kelyje. Kai vairuotojai elgiasi chuliganiškai, nesilaiko kelių eismo taisyklių, pavojingai užlenda prieš kitą, rodo nepadorius gestus, tai veikia ir tvarkingai vairuojantįjį, sunkina eismo sąlygas. Visokių situacijų pasitaiko ir krepšinio aikštėje ir gatvėje, todėl netinkamai pasielgus reikia kuo greičiau tą dalyką užglaistyti, užmiršti, kad tai netrukdytų pasiekti tikslą.