„Dalyvavimas eisme yra pati pavojingiausia veikla, nesvarbu ar tu esi vairuotojas ar pėsčiasis. Žmonės dažnai nėra to įsisąmoninę. Apie tai susimąstoma tik tada, kai nelaimė paliečia artimuosius. Todėl saugaus elgesio kelyje taisykles reikia kartoti ir kartoti. Šia kampanija kartu su „Lietuvos ryto“ krepšininkais siekiame paskatinti žmones gatvėje elgtis atsakingai. Mūsų tikslas – kuo mažiau žuvusių ir sužeistų eismo dalyvių“, – sako Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas Nemunas Abukauskas.

Nors per pastaruosius penkerius metus eismo situacija Lietuvoje kiek pagerėjo, pagal avaringumą ir žūčių skaičių kelyje vis dar esame viena pirmaujančių šalių Europos Sąjungoje. Vien 2014 m. įvyko daugiau kaip 3 tūkst. eismo įvykių, kuriuose žuvo 265 žmonės. Beveik 300 nelaimingų atsitikimų kelyje įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės. Tikimasi, kad saugaus eismo kampanija paskatins žmones būti sąmoningesnius ir labiau branginti ne tik apie savo, bet ir kitų gyvybes.

„Visi mato kiek yra atvejų visokių ir internete, ir gyvenime, ir aplinkui. Pažįstami žmonės taip pat pakliūna į nelaimes, kurias dažnai padaro išgėrę vairuotojai. Dažniausiai būna, kad toks vairuotojas nuskriaudžia kitus, o pačiam nieko neatsitinka. Bet, kaip aš sakau, kaip sau pasidarysi, taip pasidarysi, o kai nuskriaudi kitus ir pats turi su tuo gyvent, tai čia yra daug blogiau. Taip kad kaip visiems sakau, vairavimas tikrai yra pats kvailiausias dalykas, kokį gali daryti išgėręs. Ir pats taip nedarau, ir kitiems nepatariu“, – sako „Lietuvos ryto“ komandos krepšininkas Martynas Gecevičius.

Kalbėdamas apie saugų eismą krepšininkas Adas Juškevičius prisiminė nemalonų nutikimą, kada lyg iš tamsos gatvėje išniręs pėsčiasis be jokių atšvaitų vos nesukėlė nelaimingo atsitikimo.

„Važiavau vakare, buvo rūkas, prieblanda, staiga pamačiau šalikelėje einantį žmogų. Jis nėjo pačia gatve, bet buvo siauras kelias ir tikrai išsigandau, kai jį pamačiau. Jis buvo be jokių atšvaitų ir aš jį pastebėjau tik kai buvau labai arti. Todėl tikrai visiems patariu nešioti atšvaitus. Tai duoda ženklą vairuotojui, kad gatvėje yra pėsčiasis ir tai gali išgelbėti gyvybę“, – pasakoja krepšininkas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos saugaus eismo kampanija apims pagrindines saugaus eismo kryptis ir skatins prisisegti saugos diržus, nevairuoti išgėrus, neviršyti greičio, segėti atšvaitus ir drausmingai elgtis kelyje. Jos metu „Lietuvos ryto“ komandos krepšininkai atskleis, kokiose sudėtingose eismo situacijose buvo atsidūrę, ar patys viršija greitį ir ką pataria savo sirgaliams, mėgstantiems palenktyniauti gatvėse ar sėsti prie vairo išlenkus kelis bokalus.

Kiekvieną savaitę pokalbius su „Lietuvos ryto“ komandos krepšininkais apie saugų eismą galite rasti http://www.delfi.lt/video/sporto-tv/ rubrikoje „Žaisk pagal taisykles“.