Pribloškiantis įvykių posūkis sukėlė pasipiktinimą ir išprovokavo diplomatinį ginčą.

Žurnalistai aiktelėjo ir pradėjo ploti, kai A. Babčenka pasirodė gyvas ir sveikas Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje Kijeve, praėjus mažiau nei 24 valandoms po valdžios atstovų pareiškimo, kad jis tris šūviais iš nugaros buvo nušautas savo namų Kijeve laiptinėje, užsakytos žmogžudystės stiliumi.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas trečiadienį informavo, jog žurnalisto mirtis buvo inscenizuota, siekiant sugauti jį nužudyti norėjusius asmenis.
Jis paskelbė, kad teisėsauga sulaikė įtariamą sąmokslo sumanytoją ir pridūrė, kad vien inicialu G. įvardytas Ukrainos pilietis, užverbuotas Rusijos specialiųjų pajėgų, siūlė sumokėti vienam samdomam žudikui 300 tūkst. JAV dolerių (257 tūkst. eurų), kad šis nužudytų žurnalistą.
SBU vadovas taip pat padėkojo A. Babčenkai ir jo šeimos nariams, kurie, anot jo, žinojo apie slaptą operaciją.

Vis dėlto reporteris atsiprašė savo žmonos už „pragarą, kurį jai teko išgyventi tris dienas... bet kitokio pasirinkimo nebuvo“.

Dėl žinomo rusų korespondento ir buvusio kariškio „mirties“ kaltinimais apsikeitė Kijevas ir Maskva, o prie Rusijos ambasados Kijeve gyventojai padėjo gėlių ir nuotraukų.

Ukrainiečių pareigūnai, įskaitant premjerą Volodomyrą Hroismaną, apkaltino Kremlių surengus nužudymą, bet Maskva tai paneigė.

Paaiškėjus, kad A. Babčenka tebėra gyvas, Rusijos užsienio reikalų atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šią žinią „puikia“, tačiau pasmerkė inscenizacijos „propagandinį poveikį“.

Nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) savo ruožtu pavadino inscenizaciją „apgailėtinu triuku“.

Operacija taip pat suabejojo tyrimus atliekantis žurnalistas iš Rusijos ir buvęs A. Babčenkos kolegą Andrejus Soldatovas.

„Džiaugiuosi, kad jis gyvas, tačiau jis net labiau diskreditavo žurnalistus ir žiniasklaidą“, – pridūrė jis.

10-e praėjusio amžiaus ir 1-e šio amžiaus dešimtmečiuose A. Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju. Jis ne kartą sakė sulaukęs grasinimų mirtimi.
Pastaruosius vienus metus jis vedė Krymo totoriams skirtos televizijos ATR laidą.