Šiaurės Korėjos lyderis intensyviai atstatinėja 360 tūkst. gyventojų turintį miestą. Jo užsibrėžtas tikslas tikrai ambicingas – paversti jį milijardų dolerių vertės turizmo traukos centru. Ir tai dar ne viskas – iš čia jis paleido beveik 40 raketų, atliekančių svarbų vaidmenį: demonstruojančių Pchenjano karinį potencialą.

Turizmas – vienas iš nedaugelio Šiaurės Korėjos pajamų šaltinių, kurių dar neriboja Jungtinių Tautų sankcijos.

Turizmo ir branduolinės ginkluotės derinys – makabriška Kim Jong Uno režimo išgyvenimo strategija, teigia ekspertai. Buvęs Šiaurės Korėjos ambasadoriaus Londone pavaduotojas Yong Ho, iš šalies su šeima pabėgęs 2016 metais, sako, kad šis planas Kim Jong Unui gyvybiškai svarbus norint bendram tikslui sutelkti tiek karines, tiek rinkos galias.

Į Vonsaną turistai plūsdavo dar prieš Korėjoms atsiskiriant po 1950-1953 metų karo. Songsdovono tarptautinė vaikų stovykla, pastatyta 1960 metais ir Kim Jong Uno valdymo metu iš pagrindų renovuota, „jaunuosius pionierius“ iš sovietams palankių šalių priima jau dešimtmečius, skelbia vietos žiniasklaida.

Kim Jong Unas, kuris studijavo Šveicarijos sostinėje Berne ir mėgdavo slidinėti Alpėse, minėtame kurorte atidarė prabangų Masikriongo slidinėjimo kurortą ir Tarptautinį Kalmos oro uostą.

Vonsane slypi savotiška simbolinė Kimų dinastijos galia: juk būtent ten Kim Jong Uno senelis Kim Il Sungas, padėjęs įkurti Šiaurės Korėją 1945 metais pasibaigus Japonijos valdymui, pirmiausia pasirodė su sovietų kariais perimti šalies į savo rankas.

Mieste daug buvusių lyderių statulų, prie kurių turistams rekomenduojama nusilenkti ir padėti plastikinių gėlių.

Oficiali istorija neatskleidžia, kur iš tikrųjų gimė Kim Jong Unas, tačiau nemažai Vonsano gyventojų įsitikinę, kad jo gimtasis miestas būtent čia, nes pirmuosius gyvenimo metus jis praleido čia esančioje šeimos rezidencijoje.

2014 metais Kim Jong Unas į Vonsaną pasikvietė savo kariuomenės elitą. Balto smėlio paplūdimyje įtakingiausi šalies kariniai pareigūnai vaikštinėjo tik su glaudėmis, bet idiliška ramybė truko neilgai – netrukus jis panoro išbandyti jų jėgas 10 kilometrų plaukimo varžybose.

Kol pakalikai stengėsi, jis ramiausiai ilsėjosi ir stebėjo keistą reginį.
2017 metų gegužę Šiaurės Korėja iš Vonsano paleido trumpo nuotolio balistinę raketą. Dar prieš tai netoliese oro uosto esančiame paplūdimyje balandį surengė artilerijos pratybas, kurias šalies žiniasklaida įvardijo kaip didžiausius tokio masto karinius manevrus.