NATO sako, kad kariniai manevrai „Zapad“ savo mastu žymiai didesni nei deklaruoja Maskva. Juose dalyvauja 100 tūkst. karių ir branduolines galvutes galinčios nešti balistinės raketos.

Remiantis oficialia Maskvos retorika, „Zapad“ dislokuota tik 13 tūkst. karių.

Paskutinės didelio masto karinės pratybos, vykusios 2013 metais, buvo siejamos su specialiųjų pajėgų mokymais, ilgesnio nuotolio raketomis ir bepiločiais orlaiviais. Praėjus metams, visos šios taktikos buvo panaudotos aneksuojant Krymą.

NATO sako, kad jis stebi pratybas iš Baltijos regiono, yra „ramus ir budrus“, tačiau atstovai sako, kad „Zapad“ gali būti ir konflikto su JAV vadovaujamu aljansu simuliacija, atskleidžianti Rusijos galią labai greitai mobilizuoti pajėgas.

JAV pajėgų vadas Europoje sako, kad „Zapad“ gali būti „Trojos arklys“, kuris gali būti panaudotas veržiantis į Lenkiją ir Baltijos regiono valstybes, kur gyvena nemažai rusakalbių.

Kremlius kaltina NATO telkiant pajėgas prie šalies sienų – kaip Šaltojo karo laikais.

Šią savaitę į Lenkiją atvyksta JAV karinė technika, skirta Aljanso pastiprinimui, tačiau Rusija primygtinai tvirtina, kad Vakarams dėl „Zapad“ tikrai nėra ko bijoti.