„Bandėme pagauti priešnerštinį piką. Žiauriai įdomu. Aš niekada negaudžiau lydekų iki neršto, nes pas mus Lietuvoje draudžiama, o Alanduose ten jų tiek daug, kad jokių problemų, gali gaudyti. Ir buvo labai įdomu, nes tik nuėjus ledui, tik nuėjus sniegui dar daug įlankų buvo po ledu. Pačiam buvo toks iššūkis, kaip galima įkalbėti tokią didelę žuvį kibti, kai toks šaltas vanduo ir ji visa tokia apsunkusi,“ – pasakojimą pradėjo žūklės laidos „Vienam gale kablys“ vedėjas.

Patikrinti, kaip lydekos šiuo metu kimba Lietuvoje, Paulius dar neturėjo galimybės, bet negailėjo patarimų ketinantiems žvejoti šį savaitgalį: „Visuose ežeruose, didesniuose vandens telkiniuose jų [lydekų] reikėtų ieškoti dar prie nerštaviečių. <...> Jeigu ruošiatės savaitgalį važiuoti, tai tikrai jūsų mėgstamiausiuose ežeruose, užtvankose nelįskite giliai, o lįskite į nedideles įlankas ir išėjimuose iš įlankų, kur yra žolytė, ten budės dabar išneršusios lydekos.“

Neliko nepaliestas ir plėšrių žuvų išsaugojimo klausimas. Visame pasaulyje vis labiau populiarėjant „pagavai-paleisk“ principams, Lietuvoje vis dar galioja gana liberalios žūklės taisyklės. Puikiu pavyzdžiu gali būti Alandų salos, kur vienos žvejybos metu galima pasiimti tik vieną, didesnę nei 60 cm ilgio, lydeką. Visos kitos trofėjinės žuvys paleidžiamos atgal į laisvę. „Kuo dažniau paleidinėsim tas žuvis, tuo didesnis jų kiekis užaugs, bazė atsiras ir bus normali ekologija. Ežeruose plaukios didelės gražios žuvys,“ – mintimis dalijosi pašnekovas.

Apie naujausias lydekų žvejybos tendencijas, artėjančias sportinės žūklės varžybas ir žvejų pasaulį apskritai, žiūrėkite „KABLYS.lt GYVAI“ konferencijoje.