Tai buvo kruviniausia Izraelio ir Palestinos konflikto diena nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Visą dieną vykę susirėmimai, per kuriuos taip pat buvo sužeisti šimtai palestiniečių, įsiplieskė prieš ambasados atidarymo ceremoniją Jeruzalėje, kur dalyvavo Baltųjų rūmų ir Izraelio pareigūnai.

Prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos susirinko dešimtys tūkstančių demonstrantų, o mažesnės akmenis svaidžiusių palestiniečių grupės priartėjo prie užtvaros ir pamėgino įsiveržti į Izraelio teritoriją, nors ten buvo dislokuota izraeliečių snaiperių.

Vis dėlto ambasados atidarymas įvyko kaip kad buvo planuota. Ceremonijoje dalyvavusioje Vašingtono delegacijoje buvo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) duktė Ivanka ir jos sutuoktinis Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris); abu jie yra Baltųjų Rūmų pareigūnai.

I. Trump padėjo paskelbti ambasadą atidarytą, o stebint 800 svečių buvo atidengtas JAV herbas bei lenta su įstaigos pavadinimu.

D. Trumpas kreipėsi į ceremonijos dalyvius iš anksto nufilmuotame vaizdo įraše.

Bėgant dienai Gazos Ruože – mažiau nei 100 km atstumu nuo Jeruzalės esančiame palestiniečių anklave, nuo Izraelio atskirtame užtvaru – susirinko didžiulės protestuotojų minios.

Izraelio kariuomenė vėlyvą popietę paskelbė, kad „40 tūkst. palestiniečių šiuo metu dalyvauja smurtinėse riaušėse 13 vietovių, esančių palei Gazos Ruožo apsauginę tvorą“.

Jeruzalės statusas – bene opiausias Izraelio ir Palestinos konflikto klausimas.

Izraelis visą miestą laiko savo amžina ir nedaloma sostine, o palestiniečiai trokšta, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine.