Šios moterys, tarnaujančios Izraelio gynybos pajėgų „Haraam“ artilerijos batalione, dalyvauja pratybose Krav Magoje, kur tobulina gynybos įgūdžius.

Už karių fizinį pasirengimą atsakinga pareigūnė Lotem Stapleton stebėjo pratybas karo bazėje, kurios pavadinimo dėl saugumo žurnalistams skelbti neleista. Žinoma tik tiek, kad ji įsikūrusi Izraelio valdomose Golano aukštumose.

Lotem vadovavo 13 karių, kurios iš pradžių bėgiojo, o vėliau, apšilusios, mokymų zonoje susidūrė „su priešais“ ir stengėsi juos neutralizuoti.

Pasauliui kovo 8-ąją minint Tarptautinę moterų solidarumo dieną, kuri šiais metais skirta „moterims sparčiai kintančiame darbo pasaulyje“, Izraelio kariuomenės atstovai teigia, kad šiuo atveju jie užima lyderio pozicijas, nes leidžia moterims karinėse misijose atlikti svarbiausius vaidmenis.

Izraelio kariuomenėje moterys gali pretenduoti į 85 proc. pozicijų. „Haraam“ batalionas, kuris moteris priima nuo 2000 metų, atveria savotiškas duris į teigiamus lyčių lygybės politikos karinėse struktūrose pokyčius. Tai viena iš priežasčių, kodėl Izraelio kariuomenė gali save įvardyti kaip socialiai progresyvią.

7 proc. Izraelio kariuomenėje tarnaujančių moterų dalyvauja mūšiuose. Net 7 proc. visų Izraelio karių, dalyvaujančių mūšiuose – moterys.

Mūšiuose dalyvaujančių karių fizinio pasirengimo instruktorė Lotem Stapleton teigia mananti, kad šalies kariuomenė, kalbant apie galimybes moterims, užtikrintai juda į priekį.

Mai Ofir taip pat tarnauja „Haraam“ batalione. Ji teigia, kad kolegos vyrai kartais jaučiasi „stumiami į kampą“, tačiau, kurį laiką padirbę kartu, išmoksta gerbti ir vertinti kariaujančias moteris.

Remiantis Izraelio įstatymais, vyrai ir moterys atlikti karinę tarnybą šaukiami nuo 18 metų. Izraelyje gyvenantys arabai ir ultraortodoksų žydų bendruomenė išimties tvarka nuo šios pareigos atleisti.