1986 m. balandžio 26 d. įvykus katastrofiškai avarijai iš elektrinės į Europą pasklido radiacijos bangos, buvo evakuota apie 50 000 žmonių, likviduodami avarijos padarinius apsinuodijo daugybė darbuotojų.

Aplink reaktorių skubiai pastatė betono sarkofagą, kad sulaikytų didžiąją radiacijos dalį. Na o 2010 m. pabaigoje ėmė statyti patvaresnę struktūrą. Matoma iš toli 30000 tonų sverianti arka bus užkelta ant elektrinės. Ši struktūra blokuos radiaciją, bus galima saugiai išmontuoti reaktoriaus likučius.

Apsauginės arkos statymą finansavo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Ji kainavo 1,5 mlrd. eurų. Prie finansavimo prisidėjo ir 40 šalių. Net ir pastačius apsauginę struktūrą, zoną, kuri yra maždaug 2 600 kvadratinių kilometrų dydžio, panašiai kaip Liuksemburgas, liks negyvenama, joje bus galima apsilankyti tik su specialiais leidimais.

Nebegyvenamame miestelyje prie elektrinės, kuris buvo statytas darbuotojams, tarp apgriuvusių namų priaugo medžių, užžėlė žolė. Sukankant 30-mt metų po katastrofos, naujoje šviesoje galima pažvelgti į didžiausią istorijoje branduolinės elektrinės avariją. Oficialiais duomenimis, per avariją žuvo 31 žmogus, tačiau vėliau daug žmonių mirė dėl radiacijos sukeltų ligų.