Australė June Dally – Watkins, savo gimtinėje gerai žinomas buvęs modelis ir etiketo žinovė, veda etiketo pamokas vidurinės klasės kinams, ir pastaraisiais metais Kinijoje junta smarkiai didėjantį jų poreikį.

Pietų Kinijos Guangdžu miesto prabangiame viešbutyje 30 kinų moterų ir vyrų atidžiai klausosi Australijos etiketo karalienės, kuri moko juos gerų manierų prie stalo, kaip stovėti ir sėdėti ir net kaip reikėtų mandagiai apsikabinti.

Laikysena yra labai svarbi, sako J. Dally – Watkins, kuriai dabar yra per 90 metų.

Kad patenkintų augančios Kinijos vidurinės klasės paklausą, keturių dienų kursai, šiuo metu vienam asmeniui kainuojantys 5400 dolerių, iš Guangdžu prasiplėtė į dar penkis miestus visoje šalyje, įskaitant sostinę Pekiną ir Šanchajų.

„Pastaraisiais metais pastebėjau, kad kinai negražiai elgiasi. Pavyzdžiui, atvykus liftui, kinai puola į vidų, kol iš jo dar neišėjo kiti žmonės. Jie nemoka laikyti peilio ir šakutės; nemandagiai valgo. Tačiau regiu, kad tai keičiasi. Tikrai matau pažangą ir pastebiu, kad jie mokosi ir nori mokytis. Tai žmonės, kurie vyksta į užsienį, ir žmonės, kurie gyvena čia. Kai kurie iš jų nebuvo niekur išvykę iš Kinijos, bet jie trokšta elgtis kiek įmanoma mandagiau. Štai ko dabar nori Kinija“, - sakė J. Dally – Watkins.