Darbdavių konkurencingumą tiriančios bendrovės „WitMind“ direktorės Živilės Valeišienės teigimu, Šiaulių apskrities gamybos sektoriaus darbdavių konkurencingumas ne tik prilygsta šalies vidurkiui, bet ir yra šiek tiek aukštesnis už jį.

„Stebina tai, kad regiono gamybos sektoriaus darbdavių konkurencingumas prilygsta tokiems aukštai kotiruojamiems sektoriams, kaip finansų bei energetikos. Be to, mūsų duomenys rodo, kad dauguma sektoriaus darbuotojų per artimiausius metus neketina keisti darbo. Visgi indeksas, nurodantis, ar darbuotojas pakartotinai darbintųsi ten pat, kur dirba dabar, yra žemesnis nei šalies vidurkis. O tai reiškia, kad žmonės, nors ir yra gana patenkinti savo darbu, nėra emociškai prisirišę prie įmonės ir, pasitaikius geresniam pasiūlymui, svarstytų keitimą“, – pranešime žiniasklaidai dalijasi Ž. Valeišienė.

Kuo išsiskirti gali „Rheinmetall“?

„WitMind“ atliktas Nacionalinis Lietuvos dirbančiųjų tyrimas, kurio metu buvo apklausti 3322 respondentai visoje Lietuvoje, taip užtikrinant statistiškai patikimas imtis 9 darbo rinkos sektoriuose, rodo, jog regiono darbuotojams svarbiausios funkcinės naudos yra atlyginimas, piniginės premijos bei optimalus darbo krūvis. Visų šių funkcinių naudų svarba regiono darbuotojams yra aukštesnė nei rinkos vidurkis.

„Regiono gamybos sektoriaus darbuotojai gerai vertina funkcines darbo sąlygas – daugelis darbuotojams svarbiausių rodiklių yra išpildomi ir vertinami aukščiau nei rinkos vidurkis. Visgi, yra verčių, kurios galėtų sustiprinti regiono darbdavių konkurencingumą ir, bent kol kas, panašu, kad jos nėra išnaudojamos kovoje dėl darbuotojų“, – sako Ž. Valeišienė.

Živilė Valeišienė

Pasak jos, gamybos sektoriaus darbuotojams šiame regione svarbiausios emocinės naudos yra pagarba, įmonės sąžiningumas darbuotojų atžvilgiu bei darbuotojų pasiekimų įvertinimas. Visų šių verčių išpildymas atsilieka nuo rinkos vidurkio.

Nors emocinių naudų srityje situacija yra vidutiniška, sektoriaus darbuotojai labai gerai vertina savo darbdavių reputaciją ir tai, kad įmonėje dirba daug profesionalų. Todėl regione gamybos sektorius atrodo gana konkurencingai emocinių naudų srityje, nors indeksai ir nėra aukšti. Taip yra, nes ir kitų sektorių, net ir tokių kaip finansai ar energetika, kurie paprastai kituose regionuose pirmauja, indeksai nėra aukšti.

„Regiono gamybos sektoriaus darbdaviai gali džiaugtis ir tuo, kad jų darbuotojai didžiuojasi savo darbdaviu, o didžiavimasis yra labai stiprus emocinio prisirišimo indikatorius. Tarp labiausiai pasididžiavimą keliančių aspektų yra tai, kad regiono įmonės garsina Lietuvą užsienyje, užtikrinamas darbuotojų saugumas, tinkamai įgyvendinami aplinkosaugos reikalavimai. Žinoma, tai taikytina ne visiems darbdaviams, bet šie rodikliai gamybos įmonių tarpe yra gerokai aukštesni nei šalies vidurkis“, – dalijasi ekspertė.

Regiono įmonės neturėtų užmigti ant laurų

Išskirtinė situacija yra aplinkosaugos srityje. Sektoriaus darbuotojams regione labai svarbi aplinkosauga, kai tuo tarpu daugelyje kitų sektorių ši reikšmė yra gana žema. Regiono gamybos sektoriaus darbuotojai puikiai vertina tai, kaip darbdaviai išpildo aplinkosaugos temą – aukščiausią indeksą regione tarp visų sektorių turi būtent gamybos sektorius, jis lenkia net energetikos, valstybės, bankų, švietimo ir kitus.

Regiono gamybos darbuotojams labai svarbios ir lygios galimybės. Socialinės įtraukties svarbos indeksas šių darbuotojų tarpe yra vienas aukščiausių tarp visų sektorių. Deja, įtraukties įgyvendinimą žmonės vertina labai prastai – šis indeksas yra žemiausias tarp visų sektorių regione. Tai indikuoja, kad sektoriuje dalis žmonių susiduria su diskriminacija.

„Regiono darbdaviai neblogai tvarkosi su funkcinių naudų suteikimu savo darbuotojams. Be to, darbuotojai didžiuojasi savo darbdaviu, o besididžiuojančius darbuotojus nuvilioti yra itin sunku. Tad vokiečių gigantei „Rheinmetall“ teks labai pasistengti, norint persivilioti darbuotojus iš kitų regiono bendrovių. Tam prireiks strategijos. Tačiau ir regiono darbdaviai neturėtų užmigti ant laurų. Regiono gamybos sektoriaus įmonės turi rimtų konkurencinių spragų, kurias užpildžius, likusios įmonės gali susidurti su darbuotojų praradimu ir trūkumu“, – priduria „Witmind“ direktorė Ž. Valeišienė.