Komandai ir klientams atostogaujant, dažnam vadovui šiltasis sezonas yra tinkamas laikas pasiruošti darbymečiui, kaip pataria „Change Partners“ partnerė, pokyčių valdymo ekspertė Lina Mieliauskienė, dabar laikas pagalvoti apie įmonės strategiją, tikslus. Visgi vadovams naudinga šios atsakomybės neužsikrauti tik sau, o dalintis su komanda.

Tiesa, išgirdus apie strategines ar tikslų kėlimo sesijas nereikėtų išsigąsti. Šiltuoju sezonu jos taip pat gali būti pasitelkiamos ir komandinei nuotaikai stiprinti, o dirbti biure vasarą gali būti ne tik daug produktyviau, bet ir komfortiškiau – pavyzdžiui, karštomis dienomis, kai gelbėja biure esantis kondicionierius, kurį ne kiekvienas turi namuose.

„Vasara yra puiki galimybė organizuoti įvairias komandos veiklas ir renginius, kurie stiprintų bendradarbiavimą, ryšius ir pasitikėjimą. Bendri susitikimai neįprastoje darbui aplinkoje, „darbostogų“ galimybė, skatina bendravimą, naujų idėjų generavimą bei komandinio jausmo formavimą. Žinoma, maksimalus produktyvumas, kai biuras visiškai leidžia niekuo, be savo tiesioginių užduočių, nesirūpinti – leidžia pasilikti ir daugiau laiko vasaros malonumams.“, – antrina Laura Panovienė, „Workland“ biurų vadovė Lietuvoje.

Laura Panovienė

Nors, anot L. Mieliauskienės, žmonės šiltuoju sezonu nori pailsėti, tačiau ne mažiau svarbu užtikrinti saugumo jausmą, kad grįžus rudenį į darbą viskas bus gerai ir kad jų lauks tas pats darbo stalas, ta pati aplinka, kolegos ir tas pats atlygis. Tai tik patvirtina, kad ir šiltuoju sezonu, svarbu užtikrinti, kad darbuotojai būtų įsitraukę, žinotų, kuo gyvena įmonė ir komanda, ypač, jeigu laukia permainos. „Yra netgi atliktas tyrimas, kuris rodo, kad žmonės jaučiasi laimingesni ir labiau užtikrinti, jeigu pokyčių metu kontroliuoja padėtį“, – sakė pokyčių valdymo ekspertė.

Daugiau lankstumo, bet nuo biuro nenutolstama

Bendradarbystės erdvių ir pilnai aptarnaujamų biurų vadovė Lietuvoje L. Panovienė taip pat pastebi, kad vasara – puikus metas ramiai susiplanuoti ateinančio sezono darbus, nusistatyti prioritetus, taip pat – skirti laiko darbuotojų motyvacijai, komandiniam darbui stiprinti.

„Vadovams pirmiausia vertėtų peržiūrėti ir atnaujinti darbo procesus bei užduotis, peržvelgti reikiamus ir išnaudojamus resursus bei sprendimus, leisiančius optimizuoti kaštus, komandai dirbti efektyviau. Juk ne veltui sako: „roges žiemai ruošk vasarą“. Taip pat svarbu įvertinti esamus ir būsimus projektus, sudaryti tvarkingą norimų įgyvendinti projektų sąrašą ir nustatyti prioritetus, kad tikslai būtų pasiekti ar net viršyti lūkesčiai“, – akcentavo L. Panovienė.

Pasak Lauros Panovienės, vasarą visi renkamės daugiau laiko skirti atostogoms ar laisvalaikiui gamtoje, tačiau biurai, tokiu atveju, yra puiki vieta, produktyviau ir efektyviau įgyvendinti visus tos dienos darbus, kad laiko pasimėgauti vasaros teikiamais malonumais liktų daugiau, nes įmonės procesai ir vykdomi projektai nesustoja ir vasaros metu.

Lina Mieliauskienė

„Todėl svarbu, kad darbo erdvė atitiktų verslo poreikius ir maksimaliai sumažintų laiko, skiriamo biuro priežiūrai, išlaikymui, sąnaudas. Tokiu būdu darbai bus efektyviai organizuojami ir darbingojo sezono, ir atostogų metu – užtikrinant darbo ir gyvenimo balansą.“, – pastebi L. Panovienė.

Pasak jos, biuras prisideda prie struktūros ir tam tikros rutinos darbui formavimo, padeda išlaikyti produktyvumą ir discipliną, net ir vasaros metu, kai išorės veiksniai gali paveikti motyvaciją.

„Vadovai sutiks, kad sklandi komunikacija tarp komandos narių, bendradarbiavimas tarp jų – vienos esminių sėkmingo projektų įgyvendinimo dedamųjų. Strateginį biuro pasirinkimą, kuris turės įtakos jūsų produktyvumu visus metus – rekomenduojama atlikti vasarą, ramiai apžiūrėti biuro erdves, palyginti skirtingus variantus, išsibandyti jas kartu su komanda ir pajausti, ar atmosfera ir darbo aplinka atitinka komandos poreikius, o ruduo tarsi nauja pradžia, dažnai naujas biuras, aplinka – įkvepia, suteikia motyvacijos net ir tuo atveju, jei kasdieninės užduotys nepasikeičia. “ – teigia L. Panovienė.
Kas šiandien yra geras vadovas?

Šiltasis sezonas gali būti tinkamas metas ir minkštiesiems įgūdžiams, lyderystei stiprinti. Kaip pastebi, L. Mieliauskienė, vienas iš dažniausių iššūkių kylančių vadovams, į kuriuos verta atkreipti dėmesį – nuoseklumo trūkumas. Neretai galima pastebėti, kad kai kurie verslai neturi strategijos ir gali būti visiškai nenuoseklūs, o ištikus krizei vadovai neretai elgiasi impulsyviai – puola atleisti darbuotojus, mažinti biudžetą, veržti diržus, nors kartais, užtenka pažvelgti kitu kampu.

„Susidūrus su sunkumais turime priimti racionalų, protingą, vertybinį sprendimą. Vertybės yra inkaras, kuris leidžia padaryti teisingus sprendimus. Dažnai įmonėse deklaruojama, kad žmonės yra svarbiausia, tačiau susidūrus su sunkumais, darbuotojai nukeliauja į paskutinį planą. Jeigu sakome, kad žmonės mums yra svarbiausia, tai pagal tai ir turėtume priimti sprendimus“, – priminė ekspertė.
Ilgametę vadovų konsultacijų patirtį turinti moteris teigė, kad geras vadovas yra atitinkantis laikmetį vadovas, lankstus – tie, kas buvo gerais vadovais prieš 5 ar 10 metų, tikėtina, jei nesikeičia nėra geri dabar.

„Mano šių dienų patarimas vadovams – mėgaukitės tuo, ką darote, nes jeigu mėgaujatės, tuomet jūs, atidžiai išklausysite savo komandos narius, norėsite skirti daugiau savo brangaus laiko pakylėtai galvosite apie organizacijos viziją ir kaip šalutinis efektas atsiras ramybė ir atsipalaidavimas. Visa tai daro ir komandą laiminga, o tokios organizacijos dalimi šiandien ir nori būti darbuotojai“, – teigė L. Mieliauskienė.