1994 m. leidyklos „Arėjas“ išleistoje knygoje „Kaip pelnyti pinigus“ dalijamasi amerikietiška patirtimi ir pradžiamoksliu versliems lietuviams, kokiais principais kurti verslą ir kokių klaidų nedaryti. Kviečiame susipažinti, kokias pamokas knyga siuntė pirmiesiems nepriklausomybę atgavusios Lietuvos verslininkams.

„Laisvoje Amerikos verslininkystėje visiškai išnaudojama žmogaus ambicija, jo siekimas realizuoti save ir įtvirtinti savo asmenybę. Turėdamas naudos, verslininkas dirba visuomenės labui. Amerikos biznio istorija žino daug pavyzdžių, kai verslininkui svarbiausias motyvas buvo nepasitenkinimas savo materialine ir moraline padėtimi. Šis nepasitenkinimas vertė juos galvoti ir veikti, skatino ieškoti naujų kelių ir sprendimų.

Dauguma amerikiečių žiūri į verslą paprastai be pavydo ar priešiškumo. Visuomenė ir valstybė supranta, kad keli milijonai verslo žmonių yra savotiškas „aukso fondas“ ir todėl daro viską, kad verslo dvasia klestėtų“, – pradedama dalintis verslumo idėja knygoje.

Nelieka nepaminėtas ir vienas iš beveik pusšimtį metų turtingiausių amerikiečių buvęs Bernardas Baruchas. Paminint jo pagrindines tezes dalijamasi penkiomis taisyklėmis naujai užgimstančiam verslininkui.

1. Tvirtai nuspręskite: aš galiu užsidirbti pinigų! Šiandieną mūsų šalyje žmogus gali tapti turtuoliu.

2. Norėdamas užsidirbti pinigų, apie tai galvokite nuolat: valgydami, vaikščiodami, netgi naktį, kai miegate.

3. Yra daugybė veiklos sričių, kur jūs galėtumėte pasiekti gerų rezultatų. Ieškokite ir rasite.

4. Galbūt jūs klystate. Nenusiminkite. Mokykitės iš savo ir kitų klaidų. Ir vėl pradėkite nuo to, kur buvote suklupęs. Pirmyn!

5. Kai jums gims kokia idėja, nuolat apie ją galvokite, tobulinkite tol, kol pasieksite tikslo.

Norintiems sėkmingai sukurti verslą siūloma skirti daug dėmesio mąstymo skatinimui: užsirašyti visas kilusias idėjas ar mintis, net jei jos atrodys neįmanomos ar juokingos; jas analizuoti ir toliau lavinti savo mąstymą.

Asociatyvi nuotr.

Kaip vienas iš stabdžių imtis rizikingos veiklos įvardytas nepakankamas pasitikėjimas savimi ir nesėkmės baimė. Tačiau ir su jais galima sėkmingai kovoti pasitelkus kelias lengvas taisykles.

1. Vieną didelę problemą suskirstykite į keletą mažų.

2. Įsivaizduokite, kad visos jos išspręstos sėkmingai.

3. Kai atsitrenksite į akmeninę sieną, sustokite ir pagalvokite.

4. Išanalizuokite savo klaidas.

5. Stenkitės kiekvieną pralaimėjimą paversti pergale.

Knyga "Kaip pelnyti pinigus"

Knygos pabaigoje dalijamasi ir paskutiniais 12 svarbiausių patarimų verslininkams, kaip pelnyti ir išsaugoti pinigus. Nors dalis taisyklių gali skambėti šiandieniame, paslaugų ir technologijų kupiname pasaulyje pasenusios, dalis patarimų vis dar naudingi ir šiandien.

1. Investuok pinigus į tai, ką išmanai

Norint išsaugoti savo pinigus ir per juos užsidirbti pinigų, reikia užsiimti ne tuo, kas tau siūloma, o tuo, ką išmanai tu pats.

2. Niekada neinvestuok spaudžiamas kitų

Kai tavęs prašo pinigų, visada atidėk atsakymą rytdienai – tai taisyklė, kuri apsaugos tave nuo daugelio nuostolių.

3. Pinigus daryk iš nuosavybės, o ne iš projektų

Nuosavybė savaime turi vertę, tuo tarpu projekto vertė visiškai priklauso nuo jo įgyvendinimo. Nuosavybė, nors ir visai pasenusi ar susidėvėjusi, vis tiek verta pinigų, o pats tobuliausias projektas gali būti nevertas nė grašio. Investuoti į projektus gali tik tas, kuriam prieinama tokia prabanga. Net labiausiai pasiturintieji į juos turėtų investuoti ne daugiau kaip 20 proc. savo pinigų.

4. Investuok pinigus tik į tai, ką gali perparduoti

Prieš perkant visados reikia pagalvoti, kad tavo požiūris į pirkinį gali keistis, kad pardavimo kainą gali nulemti paklausa, o ne vertė, kad juo unikalesnis ir neįprastesnis daiktas, juo mažiau šansų rasti pirkėją, nes devynios dešimtosios žmonių pasaulyje – paprasti žmonės.

5. Gauk savo pelną

Geriau išsyk gauti nedidelį pelną, nei – vėliau stambų. Gyvenimas trumpas. Todėl neprarask nė vieno iš tų šansų, kuriuos tau teikia dabartis.

Pinigai

6. Klausyk savo bankininko

Nepasikliauk savo kuklia patirtimi nei patarimais tų, kurie gali gauti pelno iš savo nuostolių.

7. Pirk, kai kainos krintaparduok, kai kyla

Dauguma paklūstame bandos instinktui, o tai yra viena pagrindinių nuostolių priežasčių.

8. Pinigai turi būti apyvartoje

Kapitalo judėjimas turi kur kas didesnės reikšmės nei jo dydis.

9. Skolinkis tiek, kiek gali investuoti į biznį

10. Skolinkis bizniui vystyti, o ne kad galėtum pasigirti

Niekada nesiskolink pinigų, kol nesi įsitikinęs, kad išlaidos ne tik atsipirks, bet ir duos gerą pelną.

11. Niekada neskolink

Išsaugoti pinigus ne lengviau, negu įsigyti. Būtent todėl turtingi žmonės nėra linkę plačiai bendrauti, Jie priversti nuolat būti budrūs. Pinigų skolinimas yra bankininkų užsiėmimas.

12. Remkis visa ūkio šaka ir sek kainų svyravimus

Ši taisyklė turės didelės reikšmės tiems, kurie sugebės ją suvokti ir pasinaudoti. Šios taisyklės esmė tokia. Visada egzistuoja smunkanti ūkio šaka. Ir visada šioje šakoje yra bent viena firma, turinti daug rezervų. Ši firma turi paprastųjų akcijų. Naudingiau pirkti paprastąsias akcijas, kadangi jos kyla aukščiau negu kiti vertybiniai popieriai. Kai šaka ima kilti, visų pirma ims augti tavo akcijos. Todėl, jeigu nusipirksi prasčiausios šakos geriausios firmos paprastųjų akcijų, gali būti tikras, kad pasipelnysi, jeigu gali būti kuo nors įsitikinęs šiame rizikos pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)