Norėjo skatinti darbuotojus

Kaip laidoje „Verslo požiūris“ sakė „Ignitis grupės“ valdybos narys Jonas Rimavičius, šiandien 75 proc. „Ignitis grupės“ akcijų priklauso Lietuvos valstybei, o likusius 25 proc. akcijų valdo privatūs investuotojai. „Tarp pastarųjų investuotojų yra tiek tarptautiniai instituciniai investuotojai, tiek vietiniai pensijų fondai ar mažmeniniai privatūs investuotojai“, – paaiškino pašnekovas.

Laidos vedėjai pasiteiravus, kiek viso akcijų valdo „Ignitis grupės“ vadovas ir valdybos pirmininkas Darius Maikštėnas, J. Rimavičius patikslino, kad jis teturi kelis tūkstančius įmonės akcijų, kurios sudaro tik labai nedidelę procentinę visų akcijų dalį. Antrinėje biržoje bet kas gali įsigyti iki 5 proc. akcijų. Norint valdyti daugiau nei 5 proc. akcijų reikia gauti Lietuvos banko ir kitų institucijų leidimus. Pastebėta, kad įmonėje nėra nei vieno akcininko, kuris turėtų daugiau nei 5 proc. akcijų.

Dar anksčiau įmonė buvo pristačiusi idėją darbuotojams dalį kintamos atlygio dalies mokėti opcionais. Taip įmonės rezultatai būtų susieti su darbuotojų rezultatais. Tačiau šios minties galiausiai buvo atsisakyta.

„Opcionas yra teisė įsigyti akcijų, bet tai nėra akcijos. Akcijomis tai tampa tik įvykdžius tam tikras sąlygas. Pavyzdžiui, praėjus tam tikram laikui darbuotojas už tam tikrą kainą gali įsigyti akcijų. Akcijų įsigyti biržoje yra laisvi visi darbuotojai ir ne vienas naudojasi šia galimybe“, – situaciją paaiškino „Delfi TV“ laidos „Verslo požiūris“ svečias.

Kristina Ciparytė, Jonas Rimavičius

Sprendimų priežastys

Laidoje prakalbus apie sprendimų listinguoti akcijų biržoje priežastis J. Rimavičius sakė, kad visa tai gana paprasta. Dar 2018–2019 m. įmonė pasiekė tam tikras savo skolinimosi ribas. Tai parodė ir tarptautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“, kuri suteikė neigiamą reitingo perspektyvą, todėl reikėjo imtis veiksmų.

„Buvo pasiekti tam tikri skolinimosi limitai. Tai reiškia, kad norint toliau vystyti didelę investicijų programą ir siekiant transformuoti Lietuvos energetikos sektorių, įmonei reikėjo nuosavo kapitalo. Šiuo atveju buvo pasirinktas pirminis akcijų platinimas. Tie 25 proc. akcijų nebuvo paimti iš valstybės. Ne valstybė pardavė akcijas, o nauji investuotojai investavo papildomus 450 mln. įmonės plėtros planų įgyvendinimui. Tai yra absoliučiai įprasta praktika. Jei pažiūrėtume į didžiausias valstybės energetikos kompanijas Europoje, praktiškai visose šalyse tokio tipo kaip „Ignitis grupė“ energetikos įmonės yra listinguojamos.

Kai pasiruošėme akcijų platinimui, nebuvome naujokai biržose ir turėjome listinguojamas obligacijas. Pasiruošiamuosius žingsnius buvome atlikę dar prieš platinimą“, – paaiškino finansų vadovas ir valdybos narys.

Įmonė nemažai kritikos sulaukė ir dėl neva per greitai atliktų veiksmų. Tačiau laidos svečias paaiškino, kad pasiruošimas vyko šešis ar septynis mėnesius ir tai buvo įtemptas, intensyvus bei didelio vadovybės dėmesio reikalaujantis procesas. „Viskas buvo praeita pagal standartinį gerųjų praktikų procesą. Rinkdamiesi savo bankinius konsultantus kreipėmės praktiškai į 20 didžiausių investicinių bankų. Visi jie ir rekomendavo būti pasiruošus tų metų antram pusmečiui ir žiūrėti, ar rinkos bus pasiruošusios platinimui tuo metu. Rinkos buvo tinkamos ir buvome pasiruošę“, – laidoje „Verslo požiūris“ sakė jis.

Akcijų vertė nukrito

Tiesa, pastaruoju metu pastebima, kad „Ignitis grupės“ akcijų vertė yra nukritusi. Tačiau įmonės finansų vadovas teigia, kad tai iliustruoja, jog šis sprendimas buvo geras, nes buvo pritrauktas maksimalus kapitalas.

Jonas Rimavičius

„Idealiu atveju šiek tiek to augimo turėtume, kad ir mūsų investuotojai būtų šiek tiek laimingesni. Tačiau mes nuo pat pradžių sakome, kad „Ignitis grupė“ yra ilgalaikė investicija ir infrastruktūrinis verslas, o investicijų rezultatai pasimato kartais ir po penkių metų“, – savo mintimis dalijosi J. Rimavičius.

Prakalbus, kokios naudos gavo įmonė per pastaruosius dvejus metus, „Ignitis grupės“ finansų vadovas ir valdybos narys atsakė, kad pirmiausiai buvo pritrauktas 450 mln. nuosavo kapitalo ir buvo galima tęsti investicijų planą, kuris yra fokusuojamas į žaliąją gamybą.

„Pritrauktas nuosavas kapitalas leidžia ir papildomai skolintis. Viso IPO mus įgalino padaryti daugiau nei 2 mlrd. investicijų. Galime tęsti Lietuvos ir viso regiono energetikos transformaciją.

Ruošėmės ir vienam iš scenarijų, kas jei per ateinančius dešimt metų ateitų krizė ir to papildomo kapitalo mums jau reikia tam, kad suvaldytume krizę. Nepraėjus nei keletui metų turėjome pandemiją, o dabar vyksta Rusijos karas Ukrainoje. Galėjome suamortizuoti išaugusio apyvartinio kapitalo efektą ir valstybei nereikėjo tiesiogiai gelbėti „Ignitis grupės“, – laidoje „Verslo požiūris“ sakė J. Rimavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)