Pasak Valstybinio patentų biuro (VPB) direktorės Irinos Urbonės, bendrų žinių intelektinės nuosavybės klausimais kūrėjai turi, tačiau trūksta informacijos apie sprendimus, būtinus susidūrus su itin konkrečiais intelektinės nuosavybės apsaugos aspektais, rašoma pranešime spauda.

„Dėl šios priežasties buvo suburta profesionalų komanda, kuri žino dizaino, prekių ženklų, išradimų apsaugos subtilybes ar viešojo sektoriaus ypatumus, gali patarti intelektinės nuosavybės objektų apsaugos klausimais, seka pasaulines rinkos tendencijas bei teikia tokias konsultacijas nemokamai. Nors konsultacijomis labiausiai siekiame padėti verslui tinkamai pasirūpinti savo intelektinės nuosavybės apsauga, matome, kad konsultuojasi ir universitetai bei visuomenė“, – sako I. Urbonė.

Jos teigimu, konsultacijų metu ekspertų dažniausiai klausiama, kaip tinkamai apsaugoti prekių ženklą, dizainą ar išradimą prieš pradedant komercinę veiklą užsienyje, ką daryti gavus pretenziją dėl naudojamo prekių ženklo, kokių veiksmų imtis, jeigu buvo pažeistos teisės į turimą intelektinę nuosavybę, ką būtina padaryti prieš registruojant prekių ženklą, dizainą ar patentuojant išradimą.

Nemokamas (pro bono) konsultacijas teikia patentiniai patikėtiniai, advokatai iš didžiųjų Lietuvos ir Baltijos šalių advokatų kontorų bei domenų registravimo ir apsaugos ekspertai.

Iki šiol verslai galėjo dėl intelektinės nuosavybės apsaugos pasikonsultuoti su VPB ir kitų institucijų ekspertais. Iki 2023 m. rugsėjo mėn. VPB specialistai suteikė 3110 konsultaciją įvairiais intelektinės nuosavybės apsaugos klausimais, 2022 m. suteikta virš 3300 konsultacijų.

Registruotis į nemokamas (pro bono) konsultacijas dėl intelektinės nuosavybės apsaugos galima interneto svetainėje intelektine.lt/konsultacijos. Konsultacijos vyksta nuotoliniu būdu, vienos konsultacijos trukmė – 30 min.