Skelbiama, kad pokyčius banko taikomoje personalo psichinės sveikatos politikoje lėmė jo įkūrėjo ir buvusio vadovo Tomo Blomfieldo sprendimas sausį dėl nerimo ir streso atsistatydinti.

Remiantis nauja „Monzo“ politika, tokios bėdos ištiktas asmuo galės gauti iki dešimties apmokamų laisvadienių po aborto, persileidimo ar gimus negyvam kūdikiui (nepriklausomai nuo to, kuriame nėštumo etape tokia tragedija ištiks porą).

„Šie pokyčiai galios ir kolegoms, kurie partneriai ar surogatinės motinos. Tuo norime akcentuoti, kad nėštumas gali skaudžiai paliesti ne vien moteris ar heteroseksualų poras“, – teigiama banko pranešime spaudai. Jeigu darbuotojams po traumos prireikia daugiau dienų atsigauti po netekties, vadovybė kiekvieną atvejį žada vertinti individualiai.

Remiantis Jungtinės Karalystės darbo įstatymais, darbdaviai savo darbuotojams turi suteikti tėvystės ar motinystės atostogų tik tuo atveju, jeigu pora kūdikį praranda vėliau nei 24 nėštumo savaitę (tokiu atveju laikoma, kad gimė negyvas kūdikis). Jeigu netektis įvyksta anksčiau, tai laikoma persileidimu, o už tai nepriklauso nei tėvystės atostogos, nei išmokos. Ar suteikti tokiam darbuotojui apmokamų laisvadienių, atostogų ar neapmokamų laisvadienių, konkrečiu atveju sprendžia darbdavys.

Jungtinėje Karalystėje kas penktas nėštumas baigiasi persileidimu, kiekvienais metais prarandama apie 250 tūkst. kūdikių, teigia ekspertai. Dažniausiai vaisius prarandamas per pirmuosius tris nėštumo mėnesius.

Monzo

2015 metais įkurtas ir 1600 žmonių įdarbinęs „Monzo“ – viena iš pirmųjų Jungtinės Karalystės bendrovių, kurios nusprendė taikyti būtent tokią praktiką. Vos prieš kelias savaites „Channel 4“ skelbė manąs, kad bendrovė rodo teigiamą pavyzdį visam pasauliui.

„Monzo“ bendrovės politikos pokyčius tyliai įgyvendino prieš du mėnesius, skelbiama, kad per ateinančias šešias ar aštuonias savaites pokyčiai pasieks ir Jungtinėse Valstijose dirbantį personalą. Žinios sutiktos labai palankiai, viliamasi, kad tokiu pavyzdžiu paseks ir daugiau verslų.

„Žmonės jau seniai norėjo daugiau supratingumo ir elementaraus pripažinimo, kad skaudžiai pasibaigęs nėštumas – ar tai būtų persileidimas, ar gimtų negyvas kūdikis, ar tektų atlikti abortą – palieka labai skaudžių liekamųjų reiškinių, su kuriais susitaikyti reikia laiko“, – tikina Persileidimą patyrusių moterų asociacijos vadovė Ruth Bender Atik.

Monzo

Jos teigimu, labai norėtųsi, kad daugiau darbdavių pasektų tokiu pavyzdžiu ir imtų taikyti panašią praktiką, nes tai, ką tokiais atvejais tenka išgyventi abiem partneriams, yra siaubinga trauma: „kuo bus mažiau taisyklių ir nuostatų, kam galioja viena ar kita politika, tuo geriau“.

„Monzo“ viešųjų ryšių vadovė Tara Mansfield teigia, kad bankas rūpinasi ir darbuotojais, kurie nusprendžia nutraukti nėštumą. „Žmonėms reikia laiko atsigauti“, – teigia ji.

Bankas taip pat savo personalui ir partneriams, besigydantiems nuo nevaisingumo, kiekvienais metais šiam tikslui suteikia po aštuonias mokamas laisvas dienas. Jas galima išnaudoti poilsiui po procedūrų emocinei reabilitacijai, papildomiems tyrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)