„Kultūra ir menas – viena iš trijų „Baltisches Haus“ strateginių paramos sričių, kurią palaikome jau beveik du dešimtmečius. Per šį laiką įsitikinome, kad kryptinga, nuosekli ir svari parama gali padaryti didelius pokyčius kultūros ir meno bei kitose remiamose srityse. Išties džiugina, kai maži ir nišiniai renginiai išauga į laukiamiausius metų renginius Lietuvoje, kai remiami muziejai tampa ne tik meno pažinimo, bet ir kokybiško laisvalaikio praleidimo simboliu. Pirmą kartą skelbdami konkursą, tikimės užmegzti naujas ilgalaikes partnerystes su iniciatyviais, savo veikla tikinčiais ir akivaizdų pokytį visuomenėje kuriančiais kultūros ir meno atstovais“, – sako „Baltisches Haus“ direktorius Audrius Masionis.

Audrius Masionis

Remiantis bendrovės paramos politika, kasmet 4–5 % grynojo pelno yra skiriama paramai. Šiemet bendras „Baltisches Haus“ paramos biudžetas siekia 630 000 eurų. Iš jų bendrovė 250 000 eurų jau skyrė švietimui, 140 000 eurų – socialinei globai, 90 000 eurų – kelerius metus remiamoms kultūros ir meno organizacijoms. Likusi kultūros ir meno biudžeto dalis – 150 000 Eur – bus paskirstyta naujiems partneriams konkurso būdu.

Konkurse dalyvauti kviečiamos visos Lietuvoje registruotos kultūros ir meno organizacijos, turinčios paramos gavėjo statusą, ir savo veiklą vykdančios literatūros, muzikos, scenos, taikomųjų, vizualiųjų, audio vizualiųjų, tarpdisciplininių ir kitų menų srityse. Paraiškos anketą ir konkurso taisykles galima parsisiųsti „Baltisches Haus“ svetainėje https://balthaus.eu/, naujienų skiltyje. Paraiškų teikimo terminas – š. m. gegužės 24 d. imtinai. Galutinius konkurso rezultatus planuojama skelbti ne vėliau kaip š. m. birželio 30 d.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2022 m. Lietuvoje registruoti juridiniai asmenys paramos gavėjo statusą turinčioms organizacijoms suteikė 159,5 mln. eurų paramos, iš jų – kultūros ir meno sričiai buvo skirta 9,2 mln. eurų arba 5,8 % nuo bendros paramos sumos. Daugiausiai paramos buvo skirta sportui – 55,9 mln. eurų (35,1 %). Beveik pusę visos paramos 2022 m. suteikė didmeninės ir mažmeninės prekybos bei apdirbamosios gamybos sektoriuose veikiančios įmonės – 74,7 mln. eurų (46,9 %).