Idėją padiktavo asmeninė šventė

„Galvoje kirbėjo ne vienas sumanymas, tačiau patikėjau verslo idėja, kilusia iš asmeninio poreikio gražiai padengti stalą ir suderinti visą stalo serviruotę. Prieš šventes niekas nenori blaškytis po parduotuves ieškodamas vienos ar kitos detalės, todėl viskuo nusprendėme pasirūpinti mes pačios,“ – pasakoja D. Bublienė.

Iš pradžių stalo tekstilės kūrimas tebuvo hobis. Startavusi karantino laikotarpiu kaunietė pastebėjo, kad lietuviams užsidarius namuose, išaugo poreikis kurti jaukų interjerą. Tautiečiai ėmė leisti laiką internete ieškodami staltiesių, stalo dekoro elementų ir įkvėpimo prisijaukinti buitį.

„Evaday“

„Stalo puošyba pirmiausiai įsivyravo šventėse, o dabar pereina ir į namus erdves. Bet kokią šventę namuose smagiau švęsti ar su draugais kavą gerti prie gražiai, nors minimaliai, bet estetiškai paserviruoto stalo. Tai mus džiugina,“ – sako trečius metus verslą vystanti D. Bublienė ir kviečia apsidairyti nedidelėje siuvykloje Pakuonio kaime, kur ji su dukra, būsima teisininke Evelina skuba bene kasdien.

Savo vardus į stalo tekstilės studijos pavadinimą „Evaday“ sujungusios moterys ir darbe papildo viena kitą. Tačiau paprasta apsigauti. Rodos, racionali teisininkė Evelina turėtų rūpintis dokumentais, šeimyniniame duete – priešingai. Juos tvarko pedantiškumą ir dėmesį detalėms iš darbo banke atsinešusi jos mama Daiva.

„Evaday“

Evelina mėgsta pasinerti į kūrybą ir pati neretai prisėda prie siuvimo mašinos, rūpinasi gaminių pardavimu tarptautinėse elektroninės prekybos platformose, paviešinimu socialiniuose tinkluose, pasakoja jų sukūrimo istorijas.

Nuo hobio iki didmeninės prekybos

Siuvyklos patalpos nė iš tolo neprimena triukšmingai ūžiančio fabriko, tačiau nuo hobio prasidėjęs verslas jau žengia į didmeninės prekybos etapą.

„Evaday“

Neseniai klientams į Italiją iškeliavo pirmoji gaminių paletė. Su Vilniaus oro uosto suvenyrų prekeiviais ir knygynų tinklu „Pegasas“ bendradarbiaujančios kūrėjos džiaugiasi, kad žinia apie jų gaminius jau pasklido po pasaulį.

D. Bublienė ramiai sklaido audinius, rodo gaminių pavyzdžius: staltieses, servetėles, takelius, veltinio ar odos padėkliukus ir renka medžiagų atraižas – beveik viskas čia sunaudojama ir virsta estetiškomis stalo puošybos detalėmis, pavyzdžiui, servetėlių žiedais, šventinės temos simboliais, dovanų pakavimo detalėmis ar net tautiniais suvenyrais.

„Siuvame stalo tekstilės rinkinius, kad klientui nereikėtų sukti galvos ir, kaip man kažkada, lakstyti po prekybos centrus ieškant, pavyzdžiui, staltiesės atspalvio servetėlių. Tik štai, bene svarbiausią stalo drabužį – staltiesę visuomet siūlome pasisiūdinti individualiai pagal stalo išmatavimus. Tikrai ne visi žino, kad staltiesės kraštai turi kristi ne žemiau nei 15 centimetrų iki kėdės. Tuomet paserviruotas stalas atrodo gražiausiai“, – pataria D. Bublienė.

„Evaday“

Taip pat mamos ir dukros duetas primena, kad nedera dėti stalo įrankių tiesiai ant stalo, ką dar neretai gali išvysti ir geriausiuose restoranuose – tam siūlo specialiai pasiūtus įrankių krepšelius arba dėklus. O štai rasotos taurės lašelius sugeria veltinio padėkliukai. Tai itin aktualu vasarą, kad svečių rūbai ir stalas išliktų sausi.

Kūrėjos džiaugiasi, kad jų staltiesės ir dekoratyviniai elementai dengia stalus restoranuose, pasitinka Lietuvos ambasados Indijoje ir Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje lankytojus. O netikėtas šventės organizatorių iš Lietuvos Prezidentūros užsakymas, kai skubiai teko siūti paminkštinimus lėkštėms, kad indai pietų metu nebarškėtų, „Evaday“ komandą privertė pasigilinti į stalo serviravimo protokolo subtilybes, teko konsultuotis su profesionaliais etiketo žinovais.

„Evaday“

Ieškojo itin atsparių audinių

Šiandien Daiva ir Evelina apie stalo tekstilę išmano labai daug. Tačiau pradžia nebuvo lengva. Joms

buvo sudėtinga surasti net kokybiškų audinių staltiesėms, todėl pirko, siuvo, eksperimentavo.

„Stengėmės išpildyti pagrindinius klientų norus, kad staltiesės bei servetėlės būtų kuo atsparesnės dėmėms, lengvai lyginamos. Būtent todėl asortimente sumažinome lininio audinio, jį pakeitėme puikiai atrodančiu atsparesniu skysčiams poliesteriu, kurį lengva prižiūrėti. Įrodėme, kad galima sujungti praktiškumą ir tvarumą“, – prisimena D. Bublienė, ne tik parduodanti, bet ir nuomojanti savo gamybos stalo tekstilę pokyliams.

„Evaday“

Po švenčių staltiesės neretai sugrįžta tokios suteptos, kad net verkti norisi, neslepia D. Bublienė, tačiau dažniausiai praktiški audiniai išsiskalbia.

„Žinoma, jei tik balta staltiese nebuvo valomi batai. Deja, pasitaiko net ir tokių atvejų“, – atsidūsta Daiva.

Neišsigando išmaniųjų technologijų

Nelengva dviems pradedančiosioms kūrybingoms verslininkėms buvo užkurti ir modernius audinių dažymo ir perforavimo aparatus, suprogramuoti lazerius.

„Išmokome. Šiandien jais naudojasi net ir mūsų siuvėja, kuri itin džiaugiasi savo tobulėjimu. Jei ne šios išmaniosios technologijos, ji nenorėtų čia dirbti, būtų nuobodu“, – vakarykščius vargus šypsodamasi prisimena Evelina.

„Evaday“

Pajuokauti mėgstanti mergina vaizdžiai pasakoja ir apie judviejų su mama keliones į parodas.

„Reikėtų pamatyti, kaip dvi damos, lengvąjį automobilį prisikrovusios iki pat lubų, ilgus tūkstančius kilometrų keliauja, o po to bando daiktus sutempti į parodos stendą. Kai tarptautinėse parodose dideles kompanijas aptarnauja būriai pagalbininkų, mes, nors ir varstomos smalsių žvilgsnių, viską darome pačios ir mums pavyksta“, – juokiasi Evelina. `

Ji prisipažįsta, kad bendros verslo kelionės su mama jas itin suartino ir yra viena smagiausių darbo dalių. Tačiau čia pat jos mama Daiva primena dar vieną svarbią pagalbininkę – dažnai į pagalbą gamyboje atvažiuojančią ir dieną praskaidrinančią močiutę.

Daivos mama Sigita – energinga senjorė, atvyksta kaip ji pati mėgsta sakyti – pasavanoriauti – padėti dukrai ir anūkei – tai gaminius parūšiuoja, tai kavos išverda ar tvarką patalpose padaro.

„Evaday“

„Taip dirbame ir džiaugiamės kiekviena diena. Net ir sunkiausią akimirką nebuvo kilęs klausimas, o kodėl gi visa tai pradėjome? Nes atsakymas paprastas – tikime tuo, ką darome“, – pritardama viena kitai linksi Daiva ir Evelina, kiekvieną savo gaminį pirkėjams supakuojančios su meile ir gražiausiais palinkėjimais.